Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523528
Complexnummer
523526 - Het Luntersche Buurtbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82929/35
Kadastrale aanduiding
Lunteren B 1445
Bij Boslaan 90, 6741 KG te Lunteren

Omschrijving

Omschrijving

Vrijstaande, vierkante, gemetselde WATERPOMP gelegen aan de zuid-oostzijde van de toren. De pomp bestaat uit twee geledingen, geplaatst in een rechthoekig grondvlak. Het grondvlak wordt omsloten door een bakstenen rand. Binnen de rand bevindt zich de pomp en een ijzeren rooster met daaronder de afvoer. Het vierkante onderstel van de pomp bestaat uit een hardstenen plint en een hardstenen waterlijst met daartussen schoon metselwerk. Aan één zijde, de VOORGEVEL, bevindt zich een gietijzeren uitloop met het opschrift `W&B Douglas Patent (ed)'. Boven de natuurstenen waterlijst begint het smallere vierkante bovenstel afgesloten door een hardstenen dekplaat. In de voorgevel bevindt zich in het bovenstel een gedenksteen aangebracht in 1955 ter herinnering aan Jacob Groeneveld, trouwe dienaar en koetsier van de notaris Van den Ham en bestuurslid van de Stichting van 1945-1955. De tekst op de gedenksteen luidt: `ter nagedachtenis/ aan/ JACOB/ GROENEVELD/ bestuurder/ van de stichting/ het/ luntersche/ buurtbosch'.

De linkerzijgevel en de achtergevel zijn blinde gevels.

In de rechterzijgevel bevindt zich in het bovenstel een smeedijzeren zwengel met daaronder een rechthoekig ijzeren deurtje, dat aan de bovenzijde afgesloten wordt door een rollaag.

Waardering

Vrijstaande, gemetselde WATERPOMP ter nagedachtenis aan Jacob Groeneveld.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakstenen waterpomp als onderdeel van het complex ter nagedachtenis van Jacob Groeneveld, dienaar en koetsier van de notaris Van den Ham.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de waterpomp met de andere onderdelen van het complex `Het Luntersche Buurtbosch'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een waterpomp ter nagedachtenis aan de dienaar en koetsier van de heer Van den Ham en één van de bestuurders van de Stichting Het Luntersche Buurtbosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523526. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing