Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523529
Complexnummer
523526 - Het Luntersche Buurtbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82929/60
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Lunteren K 7996
Bij Boslaan 90, 6741 KG te Lunteren

Omschrijving

Omschrijving

De Amerikaanse eik ten tijde van de aanleg door de heer Van den Ham geschonken aan notaris R. Dinger werd overgebracht naar de viersprong in het Luntersche Buurtbosch. De boom werd geplant als GEDENKBOOM omsloten door een HEK waaraan vier BANKEN zijn verbonden. Het groen geschilderde smeedijzeren hekwerk is evenals de uitzichttoren achthoekig, bestaande uit vier lange rechte zijden en vier tussenliggende korte, schuine zijden. De vier banken met smeedijzeren constructie en houten zitgedeelte bevinden zich steeds aan een rechte zijde. In de opengewerkte smeedijzeren leuningen zijn Amerikaanse eikenbladeren en eikels verwerkt. Het hekwerk is opgebouwd uit een hoog, een smal, een hoog en een smal deel. In de eerste smalle band bevindt zich tussen de banken de tekst `ANNO 1914' in geel geschilderde smeedijzeren letters en cijfers. In de bovenste smalle band bevindt zich de tekst `DE BURGERIJ/ VAN/ LUNTEREN/ AAN/ DEN/ STICHTER VAN/ HET/ BUURTBOSCH' in geel geschilderde letters .

Waardering

GEDENKBOOM met HEK en BANKEN gerealiseerd door de Stichting `Het Luntersche Buurtbosch' ter nagedachtenis van de heer Van den Ham, initiator en stichter van het buurtbos. Het smeedijzer is vervaardigd is door de smids KOOPS.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Amerikaanse eik geplant als gedenkboom omsloten door een fraai vormgegeven smeedijzeren hekwerk naar ontwerp van ir. J.W. DINGER vervaardigd door de plaatselijke smid KOOPS.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van de gedenkboom met banken en hekwerk als onderdeel van het complex in het Luntersche Buurtbosch.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gedenkboom omsloten door een smeedijzeren hekwerk met banken waarin met behulp van een blad en een eikel verwezen wordt naar de Amerikaanse eik, de lievelingsboom van de stichter en initiator van het Luntersche Buurtbosch, de heer Van den Ham.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523526. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Gedenkboom
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1914
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dinger, J.W. ; Gelderland
ingenieur
ontwerper hek en banken