Lunteren B 1740
Boslaan 117, 6741 KE te Lunteren

Inleiding

ATELIERWONING "'t Zoekeme", gebouwd in 1934. De woning is oorspronkelijk gebouwd als atelier behorende bij vakantiehuis "De Rommelpot". Het huis is gebouwd naar ontwerp van de architect J. Limburg door de de Lunterse aannemer Blankesteijn.

Omschrijving

De woning met L-vormige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode tuile du nordpannen met op de nok een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. De gevels zijn opgetrokken uit horizontale houten delen en bevatten meerruits ramen. De onderramen worden aan werszijden geflankeerd door luiken.

De VOORGEVEL bestaat uit twee geveldelen. In het linkerdeel bevindt zich links een kruisvenster bestaande uit enkelruits onderramen geflankeerd door luiken met vier-ruits bovenramen, rechts een inpandig portiek. In het portiek bevindt zich een terug gelegen houten deur. In het rechter risalerende deel bevindt zich een kruisvenster als links in de gevel aan weerszijden geflankeerd door luiken. Het rechter geveldeel eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak met op de nok een bakstenen schoorsteenschacht in de geveltop bevindt zich een klein enkelruits raam.

De LINKERZIJGEVEL bestaat uit links een risalerend geveldeel met rechts een blind geveldeel. Het linkerdeel eindigt in een topgevel met op de begane grond een kruisvenster als links in de voorgevel. In de geveltop bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits ramen.

De ACHTERGEVEL bestaat uit een terug gelegen, blinde zijgevel van de aanbouw, een geveldeel met topgevel en een rechter geveldeel. In het geveldeel met topgevel en achterliggend zadeldak bevinden zich onder drie gekoppelde vier-ruits ramen met daarboven drie gekoppelde zes-ruits ramen. Zowel de onder- als de bovenramen worden aan weerszijden geflankeerd door luiken. In het rechterdeel bevindt zich een staand acht-ruits raam, een twee-ruits raam en vier-ruits raam.

De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit de zijgevel van de aanbouw afgesloten door een lessenaarsdak dat middels een knik overgaat in het zadeldak. In deze gevel bevinden zich twee vier-ruits ramen aan weerszijden geflankeerd door luiken.

Het INTERIEUR is in grote lijnen nog in oorspronkelijke staat.

Waardering

ATELIERWONING gebouwd in 1934 door een Lunterse aannemer Blankesteijn naar ontwerp van de Haagse architect J. LIMBURG in opdracht van de familie Hartman uit Den Haag.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een atelierwoning gaaf in structuur en detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging in het bosrijke buitengebied van Lunteren binnen de gemeente Ede en de functioneel-ruimtelijke relatie van de atelierwoning met de vakantiewoning.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een atelierwoning op de Veluwe, als vakantieoord van landelijk belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning

Limburg, J. ; Gelderland