Lunteren B 1173
Molenweg 80, 6741 KM te Lunteren

TUINAANLEG (2)

In nieuw architectonische stijl waarbuiten de tuin zich verder uitstrekt als bostuin. Het huis is bereikbaar via een diep gelegen weg, met langs de randen keien, temidden van de bostuin. De oprit komt uit op een voorplaats met grind. Rondom het huis is een vrij formele aanleg met twee assen, één korte aan de voorzijde en één hoofdas over de lengterichting van het huis. De eerste wordt gevormd door de aanleg aan de voorzijde. Daar is een rechthoekige tuin aangelegd met aan het uiteinde het speelhuis. Vlakbij het huis is een terras, omzoomd door leilinden. Tussen het terras en het speelhuisje is een kruisvormig padenstelsel met vakken voor bloemen. Aan de linkerzijde is een terras met een trap in het midden. Van de trap komt men in een dwarspad dat aan de uiteinden aansluit op het slingerende padenverloop rond de formele tuin. De tuin is hier terrasvormig aangelegd. De middenas bestaat uit verschillende kleine bakstenen trappen en paden met natuursteen, waarlangs men bij een halfrond pad komt dat weer aansluit op de slingerende paden in de bostuin. Op de terrassen bevinden zich hagen, rozenperken en andere beplanting. Aan de achterzijde van het huis is meteen de informele aanleg die aansluit op de bostuin met haar hoge geboomte en afwisselende heesterbeplanting. Achter het huis is een grindpad met tegenover het huis een vrij hoge bakstenen keermuur met aan het ene uiteinde een beeld van een konijn met het opschrift `1915' en `Delft' aan het andere uiteinde een kleine trap. In de tuin is de hoofdas doorgezet. Daar loopt de tuin als een gazon met aan weerszijden taluds omhoog naar een gebogen haag. In het midden daarvan is een hekje dat toegang geeft tot een rustiek halfrond stenen bankje. Op de as ligt het zwembad en staat de vlaggenmast. Rond dit tuingedeelte loopt een apart slingerend grindpad.

Waardering

TUINAANLEG (2) rondom het landhuis aangelegd in nieuw-architectonische stijl naar ontwerp van D.F. TERSTEEG in 1916.

- Van tuinarchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinaanleg naar ontwerp van de landelijk bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg als onderdeel van het complex `De Konijn' uit 1916.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex in het bosrijke buitengebied van Lunteren met een tuinaanleg in nieuw-architectonische stijl van D.F. Tersteeg. Van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de tuinaanleg met de andere onderdelen van het complex `De Konijn'.

- Van cultuurhistorische waarde als buitenhuis van belang voor de geschiedenis van de Veluwe als vakantieoord.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Decoratieve tuinstijl