523539 - boerderijcomplex
Lunteren K 8376
Bij Postweg 115, 6741 MH te Lunteren

Omschrijving

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een afgewolfd zadeldak. In het dakschild van de noordgevel bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich mestdeuren, halfronde stalramen met vorktracering omsloten door een rollaag en zes-ruits stalramen. De stalramen worden aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboogvormige rollaag, aan de onderzijde door een bakstenen lekdorpel. De kraalschroten, geklampte deuren worden afgesloten door een segmentboog.

In de VOORGEVEL (noordgevel) bevinden zich vier regelmatig verdeelde mestdeuren met daartussen drie stalramen.

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) eindigt in een afgewolfde topgevel. Links in de gevel bevindt zich een dubbele deur . Rechts bevindt zich een enkele deur in de geveltop bevinden zich twee zes-ruits stalramen.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit driemaal een halfrond stalraam en een mestdeur.

Centraal in de RECHTERZIJGEVEL (westgevel) met afgewolfde geveltop bevindt zich op de begane grond een staldeur met op de verdieping een luik. Links en rechts van de staldeur bevindt zich een stalraam met ijzeren roedenverdeling en vorktracering aan de bovenzijde afgesloten door een halfronde rollaag. Links en rechts van het luik bevindt zich een stalraam.

Het INTERIEUR van de schuur is grotendeels in oorspronkelijke staat met onder meer de waskeuken/ stookhok, dekgebinten en hilde.

SCHUUR gebouwd circa 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw als onderdeel van een boerderijcomplex met een gaaf in- en exterieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren twintig van de twintigste eeuw, van belang voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)