530191 - Sint Hubertus
Otterlo I 155
Bij Apeldoornseweg 258, 7351 TA te Hoenderloo

Omschrijving

Kleine BRUG (1919/1920) naar ontwerp van H.P. Berlage als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus'. De brug is opgetrokken in baksteen en aan de bovenzijde voorzien van leistenen afdekplaten. De brug overspant met een segmentboog het water, hierover ligt het brugdek dat aan weerszijden balustraden heeft die ter hoogte van de aanzet van de overspanning wat hoger zijn opgetrokken. Aan beide uiteinden bevinden zich haaks op de brug geplaatste keermuren.

Waardering

BRUG (1919/1920), onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' gebouwd naar ontwerp van Berlage van algemeen belang

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kleine brug, die opvalt wegens de verzorgde expressionistische vormgeving en detaillering en zorgvuldig gebruikte materialen (baksteen).

- Wegens de ensemblewaarden in samenhang met de vijvers, tuin en het eveneens door Berlage gebouwde jachthuis.

- Van stedenbouwkundige waarde wegens de situering over de landschappelijke gegraven vijver als onderdeel van de tuinaanleg

- Van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het buitenverblijf 'Sint Hubertus' gerealiseerd in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller.

Rationalisme

Berlage, H.P ; Gelderland