Otterlo I 146
Bij Houtkampweg 13, 7352 TC te Hoenderloo

Inleiding

KEERMUREN voor het GROTE MUSEUM op de Franse Berg, waarvan de bouw in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller in 1921 is begonnen, maar nooit is voltooid. Het museum, ontworpen door H. VAN DE VELDE, zou het grootste project van het echtpaar worden. Aan het denken over en ontwerpen aan het project is jarenlang gewerkt en de ontwerpen voor het museum gelden als belangrijke documenten in de ontwikkeling van de architectuurgeschiedenis. De werkzaamheden aan het museum vingen aan met het plaatsen van de keermuren voor de terrassen, het verzetten van de grond en het aanvoeren van de op maat gezaagde stenen voor de bouw van het museum. Deze niet gebruikte maar wel aangevoerde blokken Maulbronner zandsteen werden her en der gebruikt op het landgoed, ondermeer voor het maken van diverse beelden.

Omschrijving

De KEERMUREN liggen verspreid ten zuiden van het huidige Kröller-Müller Museum, aan de rand van het bos en op het Pampelse zand, een grote zandverstuiving. Het gebouw zou worden ingebed in het landschap, vandaar dat grote keermuren nodig waren, en een deel van de Franse Berg werd afgegraven om aan het voorplein van het museum plaats te bieden. De keermuren zijn vervaardigd uit gewapend beton, en voorzien van steunberen. De gebogen vorm van de muren, markeert de vorm van de terrassen van het te bouwen museum. In het stuifzand liggen verspreid blokken zandsteen.

KEERMUREN van het onvoltooide Grote Museum, in 1921 begonnen.

- Van architectuurhistorische waarde als tastbare herinnering aan de plannen voor de bouw van het Grote Museum, die door de economische crisis niet konden worden gerealiseerd, maar die gedurende jaren in het leven van het echtpaar Kröller-Müller en de voor hen werkzame architecten een grote rol heeft gespeeld. De bewaarde ontwerpen voor het museum zijn van groot belang voor de architectuurgeschiedenis.

- Van landschappelijke waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe, waar de keermuren een bijzondere waarde bezitten en belangrijk zijn voor het in standhouden van de historische context van het landgoed.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 werd samengevoegd en ingericht door het echtpaar Kröller-Müller.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Museum Keermuren en fundamenten van nooit voltooid museum

Niet voltooid

Velde, H. (Henry) van de ; Gelderland