Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523557
Complexnummer
530191 - Sint Hubertus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82934/174
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Otterlo I 155
Bij Apeldoornseweg 258, 7351 TA te Hoenderloo

Omschrijving

Omschrijving

GRAFTEKEN als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' als markering van de overleden en begraven tekkel genaamd 'Schufterl' (schurkje). Schufterl was de teckel van Sam van Deventer, directeur van 1 van de afdelingen van de fa Müller & Co, Van Deventer had zijn eigen appartement in het jachthuis van het echtpaar Kröller-Müller. Het GRAFTEKEN is een eenvoudige, rechthoekige stèle uit Maulbronner hardsteen, met geheel vlakke zijden. Aan de voorzijde is de naam van het hondje aangebracht, in blokvormige letters in hoog reliëf boven aan de steen. Waardering GRAFTEKEN voor 'Schufterl' als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' van algemeen belang wegens

- de kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een huisdierengraf, voorzien van een kleine sobere grafsteen. De steen kenmerkt zich door een zeer eenvoudige vormgeving, met een voor de bouwtijd typerende belettering.

- de landschappelijke waarde wegens de solitaire ligging van het object langs een weg op de buitenplaats, waar het een bijzondere waarde vertegenwoordigt.

- de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats gerealiseerd door het echtpaar Kröller-Müller.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530191. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Dierengraf Grafteken voor Schufterl, tekkel van Kröller-Müller

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing