Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523563
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82935/45
Kadastrale aanduiding
Otterlo I 132
Otterlo, BY Harderwijkerweg Toegangshek naar de Hoge Veluwe, BY Reemsterweg Toegangshek naar de Hoge Veluwe

Omschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK naar het landgoed De Hoge Veluwe, in 1920 ontworpen door A.J. Kropholler. Het gaat hier om een inrijhek van het type II, aan de Harderwijkerweg, bij de Reemsterweg.

Vanaf 1909 ontstond het landgoed De Hoge Veluwe door het opkopen en samenvoegen van gronden door het Rotterdamse fabrikantenechtpaar Helene Müller (1869-1939) en Anthony G. Kröller (1862-1941). De oude openbare wegen die over de gronden liepen werden afgesloten en op kosten van Kröller omgeleid. Om het nieuw ontstane, ruim 6800 ha grote landgoed kwam een afrastering. Deze door het echtpaar gecre%erde nieuwe buitenplaats fungeerde in de eerste plaats als jachtgebied en buitenverblijf voor de familie en hun gasten. Op het landgoed werd tevens een boerenbedrijf gevoerd. Daarnaast werd binnen De Hoge Veluwe het kunstzinnig ideaal verwezenlijkt dat Helene Müller voor ogen stond. Het terrein werd in haar opdracht ingericht met architectuur en kunstwerken, die allen op hun eigen manier de door haar voorgestane eenheid van kunst en natuur zichtbaar moesten maken. Tenslotte moest op het terrein een groot museumgebouw gerealiseerd worden, om de kunstcollectie van mevr. Kröller te huisvesten.

Ten behoeve van het inrichten van het landgoed wist het echtpaar verschillende architecten aan zich te binden. Van H.P. BERLAGE, de Belg HENRY VAN DE VELDE en van A.J. KROPHOLLER werden daadwerkelijk gebouwen op het landgoed uitgevoerd. De in het complex op te nemen beeldhouwwerken zijn van de hand van de beeldhouwers J. MENDES DA COSTA en JOHN RAEDECKER.

Na de economische crisis werd in 1928 het beheer van het landgoed overgedragen aan de Stichting Kroller-Muller. In 1935 ontstond de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe.

Het landgoed wordt begrensd door een kilometerslange afrastering, met monumentale TOEGANGSHEKKEN op belangrijke plaatsen. De toegangshekken zijn allen vergelijkbaar vormgegeven, met kleine varianten, naar ontwerpen van Kropholler uit 1920. Naast het bijeenhouden van wild waren de hekken en afrastering er een uitdrukking van dat het echtpaar hun verworven gebied als een eenheid zag en zichzelf als grootgrondbezitters. Er waren plannen om bij de entrees kleine nederzettingen te realiseren. Hoewel dit nauwelijks tot stand is gekomen, is een dergelijke opzet wel in aanzet aanwezig bij de entree aan de Harskampweg en bij de dienstingang aan de Apeldoornseweg.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEKWERK springt ten opzichte van de afrastering van het landgoed iets in, zodat er een omheind pleintje ontstaat. Het geheel bestaat uit een smeedijzeren inrijhek tussen bakstenen pijlers en aan weerszijden vier vaste hekken tussen pijlers. De twee vierkante bakstenen hekpijlers, zijn opgemetseld in kruisverband en worden afgedekt door stukken Maulbronner zandsteen, met een iets inspringende en tentvormig afgesloten bekroning. In de voorzijde van de natuurstenen dekstukken is de naam van het landgoed gehakt, links "Hooge" en rechts "Veluwe". Aan de pijlers zijn ijzeren staanders bevestigd, waaraan draaihekken. Aan weerszijden bevinden zich beschermijzers. De vaste hekken zijn sobere onversierde hekken op een bakstenen plint, met vertikale spijlen tussen aan weerszijden van het inrijhek vier lagere bakstenen pijlers afgesloten met sobere natuurstenen afdekstukken. De smeedijzeren hekwerken zijn groengeschilderd.

Waardering

TOEGANGSHEK naar ontwerp uit 1920 van Kropholler

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed typologisch voorbeeld van een entreehek uit de jaren twintig. Het hekwerk maakt deel uit van een reeks monumentale hekwerken in de afrastering van het landgoed De Hoge Veluwe, die op een vergelijkbare manier zijn vormgegeven, met bakstenen pijlers en decoratieve smeedijzeren hekwerken.

-Van stedenbouwkundige waarde als onlosmakelijk onderdeel van de omheining van het landgoed De Hoge Veluwe, waar monumentale inrijhekken op belangrijke punten de toegangen naar het landgoed markeren.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 door het echtpaar Kröller-Müller werd samengevoegd en ingericht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal
Naar ontwerp uit 1920

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kropholler, A.J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur