527128 - De Hoge Veluwe
Beekbergen G 1115
Harskampweg 13, 7351 TA te Hoenderloo

Inleiding

DIENSTWONING in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van de architect A.J. KROPHOLLER. De woning is een van de zgn. 'Vijf Woningen' die in Hoenderloo werden gebouwd in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller voor op het landgoed werkzaam personeel. De woning is identiek aan de naastgelegen woning Harskampweg 17. De twee woningen zijn geplaatst binnen een stedenbouwkundige opzet aan weerszijden van een door Kropholler ontworpen toegangshek. De woningen zijn hier spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar geplaatst, met de brede voorgevels naar de Harskampweg gericht. Vanaf het iets terugliggende hekwerk loopt een gebogen muur naar de woningen, voor de huizen bevindt zich een afrastering van hagen en rododendrons. Het huis heeft een kleine tuin die uitloopt in het bos.

Omschrijving

De DIENSTWONING is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, met een vooruitspringend geveldeel (voormalige geitenstal) aan de achtergevel. Het pand telt één bouwlaag en is afgesloten met een wolfdak met een aan de achterzijde geknikt en lager doorgetrokken schild. Het dak is met riet belegd en voorzien van gesmoorde nokvorsten en centraal op de nok een gemetselde schoorsteen met uitgemetselde bovenrand. In het achterschild bevindt zich een brede dakkapel met vier tweeruits ramen. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in lichtbruine baksteen in Noors verband. Het metselwerk is verrijkt met misbaksels. Binnen de gevels zijn meerruits vensters toegepast, met buiten de stijlen uitstekende onder- en bovendorpels. De vensters zijn voorzien van luiken, behalve de vensters van de verdieping en de kleine vensters. Het beslag en de verbindingen van ramen en luiken zijn zichtbaar gelaten.

De VOORGEVEL heeft links een zesruits venster, vervolgens de voordeur voorzien van tweeruits zijlichten aan weerszijden. Naar de voordeur leiden twee treden, waarbij de tweede trede op de hoeken is afgezet met Maulbronner zandsteen. Rechts twee gekoppelde zesruits ramen. De LINKER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een zesruits venster met smalle luiken. Onder het wolfeind drie gekoppelde vierruits openslaande ramen zonder luiken. De ACHTERGEVEL heeft in het vooruitspringende gedeelte links een aan de bovenzijde driezijdig afgesloten deur, geflankeerd door twee liggende tweeruits raampjes. Deur en ramen zijn gevat binnen een geelgeschilderde kozijn. Het dakschild is boven de deur wat opgetrokken. Rechts springt de gevel terug en bevindt zich een veranda. In de linker zijwand van de veranda bevindt zich een zesruits raam. De achtermuur van de veranda bestaat uit een deur met zesruits glasindeling met hieraan gekoppeld twee naar buitenslaande vierruits ramen en twee openslaande zesruits deuren. De veranda heeft een verhoogd terras van gele baksteen omrand met rode baksteen. Het dakschild wordt gesteund door een houten standvink. De RECHTER ZIJGEVEL heeft twee gekoppelde naar binnen slaande zesruits ramen. Onder het wolfeind een vensteropening met vier vieruits openslaande ramen zonder luiken.

Het INTERIEUR bestaat op de begane grond uit een hal met trap naar de verdieping, waaraan een kamer, keuken en grote kamer met haardpartij grenzen. De veranda is via de kleinere kamer links en via de keuken toegankelijk. De geitenstal is verbouwd tot toilet en badkamer. Op de verdieping bevinden zich slaapkamers en een linnenkamer. Onder de bewaard gebleven interieurelementen bevinden zich een gemetselde haardpartij met blauw-grijze tegels, en zandstenen consoles. In de keuken ligt een zwart-witte tegelvloer, en bevindt zich een schouwtje met een getrapte rand. Op de verdieping bevinden zich oorspronkelijke inbouwkasten.

DIENSTWONING Harskampweg 13 gebouwd in 1920-1925 naar ontwerp uit 1920 van Kropholler

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een dienstwoning uit de vroege jaren twintig, gebaseerd op de Gooise Landhuisstijl. Het pand valt onder meer op door de bij landelijke bouwtradities aansluitende hoofdvorm, het expressieve metselwerk in Noors verband waarbij misbaksels gebruikt zijn en het ambachtelijk aandoende beslag van ramen en deuren. De woning is een van een serie personeelswoningen die de architect Kropholler in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller bouwde en die allemaal een vergelijkbare rustieke, traditionalistisch stijl vertonen kenmerkend voor het ouevre van de architect.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op het landgoed De Hoge Veluwe, waarbij er in samenhang met het pand nr. 17 sprake is van een stedenbouwkundige opzet rond een van de toegangen tot het landgoed.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 werd samengevoegd en ingericht in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Kropholler, A.J. ; Gelderland