527128 - De Hoge Veluwe
Beekbergen G 1115
Harskampweg 17, 7351 TA te Hoenderloo

Inleiding

DIENSTWONING in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van de architect A.J. KROPHOLLER. De woning is een van de zgn. 'Vijf woningen' die door deze architect in Hoenderloo werden gebouwd in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller, voor op het landgoed werkzaam personeel. De woning is identiek aan de naastgelegen woning nr. 13. De woningen zijn aan weerszijden van een door Kropholler ontworpen toegangshek geplaatst binnen een stedenbouwkundige opzet. Vanaf het iets terugliggende hekwerk loopt een gebogen muur naar de woningen, voor de huizen bevindt zich een afrastering van hagen en rododendrons. De huizen liggen met de brede voorgevels naar de Harskampweg gericht en zijn spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar geplaatst. Het huis heeft een kleine tuin die uitloopt in het bos.

Omschrijving

De DIENSTWONING Harskampweg 17 is opgetrokken op een rechthoekige grondplan, met een vooruitspingend geveldeel aan de achterzijde. De woning telt een bouwlaag onder een wolfdak, met een aan de achterzijde lager doorgetrokken schild. Het dak is belegd met riet, voorzien van gesmoorde nokvorsten en centraal op de nok een markante schoorsteen. In het voorschild is een smalle tweeruits dakkapel aangebracht en in het achterschild bevindt zich een brede dakkapel met vier tweeruits ramen. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in lichtbruine baksteen, in Noors verband en verrijkt met misbaksels. Binnen de gevels zijn meerruits vensters toegepast, met vertikale en horizontale roeden. De vensters hebben buiten de stijlen uitstekende regels en een rollaag aan boven- en onderzijde. De vensters zijn voorzien van luiken met, behalve de vensters van de verdieping en de kleine vensters. Het beslag en de verbindingen van ramen en luiken zijn zichtbaar gelaten en doen ambachtelijk aan. De VOORGEVEL heeft links twee gekoppelde zesruits ramen, vervolgens de entree met voordeur voorzien van tweeruits zijlichten aan weerszijden. Naar de voordeur leiden twee treden, waarbij de tweede trede op de hoeken is afgezet met Maulbronner zandsteen. Rechts een zesruits venster. De LINKERZIJGEVEL heeft twee maal twee gekoppelde naar binnenslaande zesruits ramen. Onder het wolfeind vier gekoppelde vieruits openslaande ramen zonder luiken. Het rechtergeveldeel onder het verlengde dakschild is blind. Het terugliggende gedeelte van de ACHTERGEVEL wordt gevormd door de veranda. De achterwand van de veranda bestaat van links naar rechts uit twee openslaande deuren op hardstenen dorpel, met zesruits glasindeling. Rechts hiervan 2 naar buitenslaande vierruits ramen met hieraan gekoppeld een deur met zesruits glasindeling. In de rechter zijwand van de veranda bevindt zich een zesruits raam. De veranda heeft een verhoogd terras van gele baksteen omrand met rode baksteen. Het dakschild rust op een houten standvink en het plafond is van houten schroten. In het vooruitspringende gedeelte rechts bevindt zich een aan de bovenzijde driezijdig afgesloten deur geflankeerd door twee liggende tweeruits raampjes. Deur en ramen zijn gevat binnen een geelgeschilderde kozijn, met doorlopende regels en een gebogen en afgeschuinde latei. Het dakschild is boven deze partij halfrond opgetrokken. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een zesruits venster met smalle luiken. Onder het wolfeind drie gekoppelde vierruits openslaande ramen zonder luiken.

Het INTERIEUR bestaat op de begane grond uit een hal met trap naar de verdieping, waaraan een kamer, keuken en grote kamer met haardpartij grenzen. De veranda is via de kamer rechts en via de keuken toegankelijk. De voormalige geitenstal is thans als badkamer in gebruik. Op de verdieping bevinden zich slaapkamers. Onder de bewaard gebleven elementen bevinden zich een gemetselde haardpartij met blauw-grijze tegels en zandstenen consoles, vaste hoekkasten in een kamer. In de keuken een zwart-witte tegelvloer, een betegelde lambrizering en een schouwtje met een getrapte rand.

DIENSTWONING Harskampweg 17 naar ontwerp van Kropholler uit 1920 in 1920-1925 gebouwd

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een dienstwoning uit de vroege jaren twintig, gebaseerd op de Gooise Landhuisstijl. Het pand valt onder meer op door de bij landelijke bouwtradities aansluitende hoofdvorm, het expressieve metselwerk in Noors verband waarbij misbaksels gebruikt zijn en het ambachtelijk aandoende beslag van ramen en deuren. De woning is een van een serie personeelswoningen die de architect Kropholler in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller bouwde en die allemaal een vergelijkbare rustieke, traditionalistisch stijl vertonen kenmerkend voor het oeuvre van de architect.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op het landgoed De Hoge Veluwe, waarbij er in samenhang met het pand nr.13 sprake is van een stedenbouwkundige opzet rond een van de toegangen tot het landgoed.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 werd samengevoegd en ingericht door het echtpaar Kröller-Müller.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Kropholler, A.J. ; Gelderland