527128 - De Hoge Veluwe
Beekbergen G 2048
Otterloseweg 310, 7351 TC te Hoenderloo

Inleiding

DIENSTWONING in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER, in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller. De woning is een van de zgn. 'Vijf Woningen' die de architect in Hoenderloo bouwde voor op het landgoed werkzaam personeel. In het pand woonde de rentmeester van het landgoed. Het huis is vrijwel gelijk aan Otterloseweg 314 en er is sprake van een stedenbouwkundige opzet, waarbij de beide panden spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar aan de weg zijn geplaatst.

Het huis ligt met de brede voorgevel naar de Otterlose weg gericht, en is omgeven door een kleine tuin, met grindpaden naar en om het huis.

Omschrijving

De DIENSTWONING is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een wolfdak belegd met riet en voorzien van gesmoorde nokvorsten. Op nok en achterschild bevinden zich eenvoudige kleine schoorstenen en in de achtergevel is een flinke schoorsteen opgenomen die ver boven het dakschild uitstijgt. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in lichtbruine baksteen, gemetseld in Noors verband. In het metselwerk zijn misbaksels opgenomen. Binnen de gevels zijn meerruits vensters toegepast met buiten de raamstijlen uitstekende onder- en bovendorpels. Vensters, deuren en luiken kenmerken zich door zichtbaar gelaten verbindingen.

De VOORGEVEL heeft links een hoog in de gevel geplaatst gekoppeld zesruits raam (van de opkamer) met luiken, rechts hiervan bevindt zich een veranda, die met een grote rondboog en twee rechthoekige openingen naar de tuin opent. Het dak is boven de rondboogdoorgang iets opgetrokken. In de muur bevinden zich van links naar rechts de voordeur van het pand, openslaande zesruits tuindeuren geflankeerd door twee vierruits zijlichten, en een klein vierkant raam. Het terras is met gele klinkers bestraat. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts een groot 15-ruits raam (van de veranda), twee gekoppelde zesruits ramen met luiken en een hoog in de bouwlaag geplaats vierkant raampje met luik. De tweede bouwlaag is volledig voorzien van witgeschilderde gerabatte houten delen en onder het wolfeind bevindt zich een gekoppeld vierruits venster. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van een geveltop uit witgeschilderde gerabatte delen, waarin een vieruits raam geflankeerd door smallere tweeruits draairamen. In de eerste bouwlaag bevindt zich links een deur met vieruits zijlicht met luik, een hoog in bouwlaag geplaatst smal tweeruits raam en een boven het kelderlicht geplaatste deur met vieruits zijlicht met luik. De deur is te bereiken via een bordes met steektrap. De ACHTERGEVEL heeft van links naar rechts een vierruits venster met luik, het in de gevel opgenomen rookkanaal, vierruits venster met luik, een deur met een hieraan gekoppeld een vierruits venster met luik en twee enkelruits hoog in bouwlaag geplaatste enkelruits ramen. Het INTERIEUR bestaat uit kelder met opkamer, een begane grond en een zolderverdieping met droogzolder. De voormalige geitenstal is nu douchecel. Het interieur is gaaf bewaard gebleven en bevat onder meer de oorspronkelijke binnendeuren met beslag en handgrepen, de keukenbetegeling en een schouw waarin als consoles blokken Maulbronner zandsteen verwerkt zijn.

DIENSTWONING Otterloseweg 310 in 1920-1925 gebouwd naar ontwerp uit 1920 van KROPHOLLER

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een dienstwoning uit de vroege jaren twintig, gebaseerd op de Gooise Landhuisstijl. Het pand valt onder meer op door de bij landelijke bouwtradities aansluitende hoofdvorm, het expressieve metselwerk in Noors verband waarbij misbaksels gebruikt zijn en het ambachtelijk aandoende beslag van ramen en deuren. De woning is een van een serie personeelswoningen die de architect Kropholler in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller bouwde en die allemaal een vergelijkbare rustieke, traditionalistisch stijl vertonen kenmerkend voor het oeuvre van de architect.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op het landgoed De Hoge Veluwe, waar de markante dienstwoningen een beeldbepalende waarde bezitten. In samenhang met het pand Otterloseweg 314 is er sprake van een bescheiden stedenbouwkundige opzet.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat het echtpaar Kröller-Müller vanaf 1909 samenvoegde en inrichtte.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Kropholler, A.J. ; Gelderland