Otterlo C 723
Hoog Delenseweg 1, 6877 AB te Deelen

Inleiding

Houten PRE-FABWONING gebouwd in 1915 als jachthuis in opdracht van de heer Lebret. Het jachthuis is als bouwpakket aangeleverd door Christoph & Unmack uit het voormalig Silezië. Vanaf 1945 is het jachthuis in gebruik als woonhuis. De woning is gesitueerd temidden van de bossen, aan de rand van het natuurgebied het Deelerwoud.

Omschrijving

Houten PRE-FABWONING op een gepleisterde bakstenen voet met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met rode tuiles du Nord. Aan beide zijkanten van het huis wordt afgeweken van de rechthoekige plattegrond door een kleine uitbouw van één bouwlaag onder een doorgetrokken schild van het zadeldak. Aan de voorzijde bevindt zich een inpandige veranda. De voor- en achtergevel eindigen in een afgewolfde topgevel met verticaal houten beschot. De geprofileerde balken van de zolderverdieping lopen in de voor- en achterzijde door tot buiten de gevel. Alle gevels bestaan uit dubbele houten wanden met daartussen asfaltpapier. In de gevels bevinden zich voornamelijk vier-ruits stolpramen met een twee-ruits valraam als bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door luiken. De begane grond bestaat uit verticale stijlen waartussen horizontale gerabatte delen. Op de nok bevinden zich twee vierkante schoorstenen afgesloten door een uitkragende rollaag.

Links in de VOORGEVEL bevindt zich een stolpraam met bovenlicht. De rechterhelft wordt in beslag genomen door een inpandige veranda met in de terug gelegen gevel de entree. Aan weerszijden van de enkele rechthoekige deur met glasindeling en ruitvormige roedenverdeling bevindt zich een stolpraam met bovenlicht. In de geveltop bevinden zich twee vensters als op de begane grond. Onder het wolfeind bevindt zich bescheiden vakwerk en een klein vier-ruits raam. De gevel wordt afgesloten door eenvoudig geprofileerde windveren.

Links tegen de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een kleine uitbouw met een liggend twee-ruits raam in de kopse gevel met blinde zijgevels. Centraal in de gevel bevinden zich twee vensters als in de voorgevel. De gevel wordt afgesloten door een opgaand zijschild met mastgoot.

Op de begane grond van de symmetrische ACHTERGEVEL bevinden zich twee vensters als in de voorgevel. De indeling van de beschoten topgevel is identiek aan die in de voorgevel.

Links in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich de korte zijde van de open veranda gevolgd door een kleine aanbouw van één bouwlaag onder het doorgetrokken dakschild. In de kopse gevel van de uitbouw bevindt zich links een enkele deur met glasindeling en ruitvormige roedenverdeling. Rechts van de deur bevinden zich twee gekoppelde draairamen. In de linkerzijgevel van de uitbouw bevindt zich een twee-ruits draairaam, de rechterzijgevel is blind. Rechts van de uitbouw bevindt zich een mogelijk later geplaatst stolpraam met bovenlicht als die in de andere gevels.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De houten binnenwanden bestaan uit verticale delen onderbroken door houten paneeldeuren, afgesloten door balkenplafonds. De deur in de veranda geeft toegang tot de hal met trappartij en een groen betegelde schouw. In het verlengde van de hal bevindt zich de keuken. In de keuken bevindt zich onder meer een oorspronkelijke houten schouw met links daarvan een vaste keukenkast. Links van de hal en de keuken bevinden zich twee kamers, toegankelijk vanuit de hal. De trap in de hal leidt naar de zolder met drie oorspronkelijke kamers en een zolderruimte. In de rechterzijgevel bevindt zich een tweede entree tot de hal samen met de toiletten in de kleine aanbouw.

Waardering

Houten PRE-FABWONING gebouwd in 1915 als jachthuis in opdracht van de heer Lebret aangeleverd als bouwpakket door de firma Christoph & Unmack uit het voormalig Silezië.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en oorspronkelijk voorbeeld van een houten jachthuis aangeleverd als bouwpakket door de firma Christoph & Unmack uit het voormalig Silezië.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het houten jachthuis op de Veluwe.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een pre-fabwoning in gebruik als jachthuis, van belang voor de geschiedenis van de Veluwe als vakantie- en jachtoord.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Pre-fabwoning

Christoph und Unmack, A G ; Gelderland