Lunteren B 1573
Boslaan 82, 6741 KG te Lunteren

Inleiding

Vrijstaand houten ZOMERHUIS 'Dennenhorst' gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect A. KOOL uit Ede in opdracht van de heer A.E. Dinger uit Rotterdam.Vanaf de Tweede Wereldoorlog wordt het huis permanent bewoond. Het huis bevindt zich aan de zuidzijde van de Boslaan, op de hoek met de Molenweg buiten de bebouwde kom van Lunteren, gemeente Ede.

Omschrijving

Houten ZOMERHUIS met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag en een zolder, afgesloten door een zadeldak met twee aangekapte zadeldaken gedekt met rode geglazuurde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in horizontaal geplaatste rabatdelen op een stenen fundament. De topgevels met groen geschilderde, eenvoudig gesneden windveren, worden bekroond door een (Noors) houten geveltopteken. Onder de wit/rood/groen geschilderde, overhangende geveltop met diagonale betimmering bevindt zich een identiek geschilderd, verticaal beschot. In de gevels bevinden zich voornamelijk stolpramen met tien-ruits bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door (onder-)luiken geschilderd in de kleuren rood, wit en groen. Vrijwel alle muuropeningen worden aan de bovenzijde afgesloten door een houten geprofileerde latei met schulpranden. De overig bruine gevels worden afgesloten door een zadeldak met aan weerszijden een aangekapt zadeldak en een dakkapel. In het linkerzijschild bevinden zich drie schoorsteenschachten. De naam 'Dennenhorst' bevindt zich in de geveltop in de rechterzijgevel.

Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een tweedelige kraalschroten deur met acht-ruits bovenlicht. Ter hoogte van het kalf bevindt zich een luifel opgehangen aan smeedijzeren uitstaanders. Aan weerszijden van de deur bevindt zich het standaard type venster. De symmetrie wordt doorbroken door een staand, rechthoekig toiletraampje met bovenlicht. Het bovenlicht wordt afgeschermd door diefijzers. Van oorsprong bevonden zich rechts in de gevel twee meerruits ramen in plaats van het huidige stolpraam, die de zijwand vormde van de inpandige loggia. In de geveltop bevinden zich drie gekoppelde draairamen met roedenverdeling (3x5).

Het enkelruits raam met tien-ruits bovenlicht uiterst links in de lange LINKERZIJGEVEL wordt gevolgd door een as van twee bouwlagen die eindigt in een topgevel met achterliggend aangekapt zadeldak. Op de begane grond van deze as bevindt zich een driezijdige erker met plat dak. De erker bestaat uit een enkelruits raam met twaalf-ruits bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits raam met acht-ruits bovenlicht. In de geveltop bevindt zich een dubbele openslaande deur grenzend aan het platte dak van de erker. Op het platte dak bevindt zich een oorspronkelijke houten balustrade. Rechts van de erker bevindt zich een dubbele deur met veertien-ruits bovenlicht, een standaard venster, een enkele deur met glasindeling en acht-ruits bovenlicht met uiterst rechts een ingekort standaard venster. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met oorspronkelijk drie vier-ruits ramen, later uitgebreid tot vijf, afgesloten door een plat dak.

Op de begane grond van de symmetrische ACHTERGEVEL bevinden zich links en rechts een dubbele tuindeur met glasindeling en veertien-ruits bovenlicht. De geveltop is identiek aan die in de voorgevel. In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich van links naar rechts twee vensters als in de voorgevel gevolgd door een as van twee bouwlagen afgesloten door een topgevel met aangekapt zadeldak. Op de begane grond van deze as bevindt zich een dubbele schuifdeur met twee gekoppelde acht-ruits bovenlichten. De deur met bovenlichten wordt aan weerszijden geflankeerd door meerruits zijlichten. In de geveltop bevinden zich twee gekoppelde vijftien-ruits ramen met op de schulprand de naam 'dennenhorst.' in groen geschilderde letters. De geveltop wordt op dezelfde wijze afgesloten als de andere topgevels. Uiterst rechts bevindt zich een venster als in de voorgevel.

Het INTERIEUR is grotendeels bewaard gebleven. Vanaf de entree bevindt zich een lange gang met aan weerszijden kamers en de trapopgang naar de zolder. Aan het einde van de gang bevindt zich de toegang tot de haaks op de gang geplaatste kamers en suite met dubbele houten schuifdeuren (blind en met glasindeling). Achter de kamers en suite bevinden zich nogmaals twee kleinere kamers. De structuur van de kamers aan de rechterzijde van de gang is gedeeltelijk verdwenen. Nog in oorspronkelijke staat verkeren de deuren met smeedijzeren decoratieve gehengen, deuromlijstingen, vaste kasten, wanden, plafonds en de betegeling in de W.C. De kamers op de zolder bevinden zich nog in een oorspronkelijke staat. Op de zolder zijn later kamers bijgemaakt.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een houten zomerhuis in het buitengebied van Lunteren. Het object valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het exterieur zoals de houten rabatconstructie, de topgevels en de houten afwerking in het interieur als deuren, plafonds en binnenwanden.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het zomerhuis in het buitengebied van Lunteren, dat na beplanting van het heidegebied aan het einde van de negentiende eeuw bosrijk is te noemen.

- Van cultuurhistorische waarde als type zomerhuis in bezit van de familie Dinger. Leden van deze familie zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het Lunters Buurtbosch en het pinetum Dennenhorst. Met de totstandkoming van een bosrijk gebied hebben zij werkgelegenheid verschaft en mede de basis gelegd voor Lunteren als vakantie- en herstellingsoord.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis

Kool, A. ; Gelderland