Bergharen D 139
Leurseweg 5, 6615 AJ te Leur

Omschrijving

Vanuit rechthoekig grondplan opgetrokken BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis. Het pand is in 1927 in opdracht van baron Van Verschuer (Heer van Leur) gebouwd naar een traditioneel ontwerp met Gelderse elementen van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld en worden aan de bovenzijde afgesloten door gecombineerde blok- en muizetandlijsten. De noord- en oostgevel zijn voorzien van een gecementeerde plint. Het DAK bestaat uit twee haaks op elkaar aansluitende zadeldaken met gelijke nokhoogten. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten (aan de oostzijde is ter plaatse van het bedrijfsgedeelte een niet oorspronkelijke mastgoot van pvc bevestigd). Het zadeldak van het voorhuis is geplaatst tussen topgevels en heeft de nok evenwijdig aan de voorgevel. Op de nok zijn twee schoorstenen geplaatst. Het zadeldak van het bedrijfsgedeelte is aan de achterzijde afgewolfd. De gevels van het VOORHUIS hebben een regelmatige en symmetrische indeling. Het voorhuis heeft één bouwlaag en een hoge kap met zolderverdieping en vliering. De uitgespaarde rechthoekige gevelopeningen in het voorhuis worden afgesloten door enkelvoudige of gekoppelde blinde ontlastingsbogen. De boogvelden zijn gevuld met metselwerk in kruisverband. De vensters in de linker en rechter zijgevel zijn van het type houten kruiskozijn met luiken voor de onderramen. De verdieping en de vliering worden in de topgevels gemarkeerd door muizetandlijsten. De linker zijgevel wordt afgesloten door een meermalen in- en uitgezwenkte top met gemetselde rechte 'pinakels'. Ter hoogte van de vliering zijn in deze gevel zes duivengaten aangebracht alsmede een gedenksteen met het opschrift: "'T HOF / 1927". De rechter zijgevel heeft op de begane grond een gewijzigde uitbouw met entree alsmede een gewijzigd keukenraam boven een tweedelig kelderraam. De geveltop met baksteenvlechting wordt afgesloten door een rollaag en bekroond door een tuit. De indeling van de voorgevel bestaat uit een eenvoudige entree tussen twee vensters. Deze vensters vormen een variant op de kruiskozijnen in de zijgevels, want hebben aan weerszijden een extra bovenlicht (de totale breedte van de bovenlichten correspondeert met de breedte van de onderramen inclusief de luiken in open stand). De eenvoudige entree bestaat uit een houten deur onder een bovenlicht. De uitsparingen in de gevels van het BEDRIJFSGEDEELTE zijn overwegend segmentboogvormig afgesloten. In de zijgevels betreft het in hoofdzaak een reeks stalramen (vernieuwde zesruits exemplaren in beton). De symmetrisch ingedeelde achtergevel heeft in het midden een hoge korfboogvormig afgesloten inrijpoort met opgeklampte dubbele deur, en aan weerszijden hiervan een stalraam en een getoogde mestdeur. Ter hoogte van de hooizolder bevinden zich twee oculi. De RUIMTELIJKE INDELING van het voorhuis bestaat uit een brede middengang tot aan de brandmuur met in de flankerende beuken elk twee vertrekken. De hoger gelegen keuken rechts achter is boven de kelder gesitueerd. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een middenlangsdeel met voormalige grupstallen aan weerszijden (thans berging met betonnen vloer). De houtconstructie bestaat uit vier gezaagde ankerbalkgebinten waarop nokstijlspanten.

BOERDERIJ uit 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van grote boerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis uit 1927, waarbij in het ontwerp is uitgegaan van een heroriëntatie op het traditionele Gelderse bouwen. Met uitzondering van een in- en uitgezwenkte topgevel is het ontwerp sober te noemen. De boerderij is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling. De detaillering is zorgvuldig. De boerderij is van belang voor het oeuvre van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een boerderijcomplex, dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De boerderij ligt in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

oude boerderij in 1926 volledig door brand verwoest

met bouwelementen in Gelderse stijl