Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523587
Complexnummer
523585 - Het Hof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82933/158
Kadastrale aanduiding
Bergharen D 139
Leurseweg 5, 6615 AJ te Leur

Omschrijving

Omschrijving

Kleine SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst. De schuur is later aan de zuidzijde uitgebreid met een varkensstal onder doorgetrokken dakschild. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld, zijn voorzien van een gecementeerde plint en worden afgesloten door een bloktandlijst. Het merendeel van de uitgespaarde muuropeningen wordt segmentboogvormig afgesloten. De oorspronkelijke roedenverdeling van de stalen ramen is bewaard gebleven. Een grote korfboogvormig afgesloten inrijpoort met opgeklampte dubbele deur bevindt zich in de korte oostgevel. In de tegenover liggende gevel bevindt zich een deur op de begane grond en een zolderluik daarboven. Het WOLFDAK is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De nokrichting staat haaks op die van het bedrijfsgedeelte van het hoofdgebouw waarop deze schuur aansluit. De inwendige houtconstructie bestaat uit in de muur en op lisenen gelegde balken waarop schaarspanten met overgekeepte balken.

Waardering

Kleine SCHUUR uit 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een traditioneel en sober vormgegeven schuur uit 1927. De inwendige houtconstructie is bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van agrarisch complex Het Hof, dat als ensemble van belang is vanwege de architectonische kwaliteit en de situering van de samenstellende onderdelen, en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De schuur ligt in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523585. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Francken, J.W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur