Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523588
Complexnummer
523585 - Het Hof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82933/141
Kadastrale aanduiding
Bergharen D 139
Leurseweg 5, 6615 AJ te Leur

Omschrijving

Omschrijving

Grote vrijstaande SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld, worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door een bloktandlijst. Aan de onderzijde is een gecementeerde plint aangebracht. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een hoge korfboogvormig afgesloten inrijpoort met opgeklampte dubbele deur en rechts twee getoogde achtruits stalen ramen. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich twee oculi. In de overige gevels bevinden zich overwegend getoogde raampjes en enkele getoogde opgeklampte deuren. Sinds het aanbrengen van een spouwmuur ten behoeve van de opslag van aardappelen zijn deze gevelopeningen niet meer functioneel. De toegevoegde wagenschuur tegen de RECHTER ZIJGEVEL valt buiten de bescherming. Het WOLFDAK is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De inwendige houtconstructie bestaat uit in de muur en op lisenen gelegde balken waarop kapspanten.

Waardering

SCHUUR uit 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een traditioneel en sober vormgegeven schuur uit 1927, waarvan de hoofdvorm in in- en exterieur en de gevelindeling bewaard zijn gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van agrarisch complex Het Hof, dat als ensemble van belang is vanwege de architectonische kwaliteit en de situering van de samenstellende onderdelen, en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De schuur ligt in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523585. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Francken, J.W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur