Bergharen D 145
Van Balverenlaan 6, 6615 AH te Leur

Omschrijving

Deze houten vijfroedige SCHUURBERG dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is in 1927 hier geplaatst (afkomstig van boerderij De Mariënwaard te Beesd). Het vrijstaande object bestaat uit een vijfzijdige schuur waarop een bergplaats voor hooi.

De schuur heeft houten wanden van gerabatte delen op een gemetselde plint. De tegenover de boerderij gelegen zijde is voorzien van een opgeklampte dubbele deur. Middenin de schuur is een forse pijler in baksteen opgetrokken (koppenverband). De pijler ondersteunt de uiteinden van twintig balken, vier naar elke zijde. Op deze balken ligt de slieten zoldering van de bergplaats. De open bergplaats bestaat uit vijf hoge palen (roeden) waarin om de ca. 30 cm. een gat is gemaakt. Het riet gedekte tentdak met rondhouten sporen kan gat voor gat en roede voor roede opgevijzeld worden.

SCHUURBERG uit de tweede helft van de 19de eeuw.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf voorbeeld van een houten vijfroedige schuurberg met de dubbelfunctie stalling (onderbouw) en opslag voor hooi (bovenbouw).

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een traditioneel kleinschalig boerderijcomplex, dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd op de grens tussen het beschermd dorpsgezicht Leur en het waardevolle landgoederen-gebied van het Huis te Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuurberg

restauratie