Bergharen D 145
Van Balverenlaan 6, 6615 AH te Leur

Omschrijving

Deze houten KARNSCHUUR uit 1857 is thans in gebruik als bergplaats. Het vrijstaande object staat ter rechter zijde van het woongedeelte van de boerderij. Oorspronkelijk liep een paard hier rondjes om een inmiddels verwijderde verticale stalen as. Het paard dreef via tandwielen en een horizontale as het roerwerk van een karnmolen aan. De houten karn stond opgesteld in de keuken van de naastgelegen boerderij.

De schuur heeft acht gelijke zijden en wordt afgesloten door een rieten tentdak. De houten wanden van gerabatte delen zijn geplaatst op een gemetselde plint. De evenwijdig aan de voorgevel van de boerderij gesitueerde zijde is voorzien van een opgeklampte dubbele deur. De houtconstructie bestaat uit acht wandstijlen die met schoren de wandstijlplaten ondersteunen. Twee dekbalken in de dwarsrichting van de schuur dragen een zoldering van planken. De rondhouten sporen van het rieten tentdak rusten op de wandplaten.

KARNSCHUUR uit 1857.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van een houten achtzijdige karnschuur, waaruit het mechaniek van assen en tandwielen is verwijderd. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een traditioneel kleinschalig boerderijcomplex dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd op de grens tussen het beschermd dorpsgezicht Leur en het waardevolle landgoederen-gebied van het Huis te Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis