Bergharen D 145
Van Balverenlaan 6, 6615 AH te Leur

Omschrijving

Dit 19de eeuwse BAKHUIS is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande object staat direct tegenover het woongedeelte van de boerderij. Het bakhuis is in de jaren dertig en jaren vijftig van de 20ste eeuw uitgebreid met respectievelijk een varkensschuur aan de rechter zijde en een stal voor kalveren aan de achterzijde. Deze toevoegingen vallen buiten de bescherming.

Het bakhuis heeft één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De in kruisverband gemetselde GEVELS zijn langs de schuine zijden voorzien van vlechtwerk. Rechte muurankers markeren de zoldervloer. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door rollagen. De korte voorgevel is gericht naar het woongedeelte van de boerderij. De asymmetrische gevelindeling bestaat uit een ingang met opgeklampte deur links, een vierruits schuifraam met verwijderd luik rechts, en een groot zolderluik op de verdieping (opslag takkenbossen voor het stoken van de oven en de sopketel). Boven het zolderluik is een gedenksteen ingemetseld (het opschrift is niet meer leesbaar). In de linker zijgevel bevindt zich een identiek vierruits schuifraam. De rechter zijgevel en de achtergevel gaan schuil achter later toegevoegde stallen. Het zadeldak is gedekt met rode Mulden en oud-Hollandse pannen. De RUIMTELIJKE INDELING van het bakhuis bestaat uit één ruimte op de begane grond en een zolder. Tegen de achterwand bevindt zich een schouw over de gehele breedte. De houten schouwbalk is geprofileerd. De oven in de achterwand is dichtgemetseld. Wel staat hier nog een hout gestookte sopketel opgesteld. In de hoek aan de rechter voorzijde staat een waterpomp met natuurstenen spoelbak. Het plafond bestaat uit een enkelvoudige balklaag.

BAKHUIS uit de 19de eeuw.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig bakhuis met een betrekkelijk gaaf bewaard gebleven interieur. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een traditioneel kleinschalig boerderijcomplex dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd op de grens tussen het beschermd dorpsgezicht Leur en het waardevolle landgoederen-gebied van het Huis te Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis