Wijchen P 2753
Bij Vormerseweg 10, 6602 NC te Wijchen

Omschrijving

Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld, worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door enkele uitgemetselde baksteenlagen. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een korfboogvormig afgesloten inrijdeur; in het midden op de begane grond een getoogd negenruits stalen raam, op de verdieping een rond zoldervenster met roostracering; en rechts een rondboogvormig afgesloten opgeklampte deur. Het merendeel van de uitgespaarde muuropeningen in de overige gevels wordt segmentboogvormig afgesloten. In de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een reeks grote negenruits ramen van staal. De grotendeels blinde RECHTER ZIJGEVEL heeft achteraan een brede opgeklampte dubbele deur. De lagere wagenschuur met aankapping tegen de ACHTERGEVEL heeft zes getoogde toegangen. Op één toegang na zijn alle opgeklampte dubbele deuren van de wagenschuur verwijderd.

Het steile WOLFDAK van de graanschuur en de aankapping van de wagenschuur zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en wateren af zonder goten. De RUIMTELIJKE INDELING van de schuur is gewijzigd. Oorspronkelijk was de linker beuk achter de hoge inrijpoort smaller dan de voor opslag bestemde rechter beuk. De oorspronkelijke rij houten stijlen stond dan ook links van het midden. Thans is een reeks ijzeren ondersteuningen in het midden onder de dwarsbalken geplaatst. Het restant van de oorspronkelijke houtconstructie bestaat uit zes in de muur opgelegde balken waarop nokstijlspanten met kreupele stijlen, overgekeepte balken en schoren. De spanten zijn bij de onderzijde van de nokstijlen met elkaar verbonden door balken in de lengterichting van het gebouw.

GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote graanschuur met aangebouwde wagenschuur uit 1925. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik, en deels in de oorspronkelijke houtconstructie. Dit in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw is van belang voor het oeuvre van bouwmeester Francken uit Andelst.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Graanschuur(M)