Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523598
Complexnummer
523594 - De Vormer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82926/110
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wijchen P 2753
Bij Vormerseweg 10, 6602 NC te Wijchen

Omschrijving

Omschrijving

Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. Het WOLFDAK is gedekt met rode Muldenpannen en watert af zonder goten. Op de golvende nok staat een schoorsteen ter plaatse van de brandmuur tussen het bakhuis en de stal.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De schuine zijkanten van de topgevels zijn voorzien van baksteenvlechting. De uitgespaarde muuropeningen in het bakhuisgedeelte worden afgesloten door rollagen. Een houten deur aan de zijde van het hoofdgebouw verschaft toegang tot het bakhuis. Dit deel van het gebouw ontvangt licht via een vierruits schuifraam, een smal tweeruits raam en een rondboogvormig afgesloten vierruits raam. De vensterluiken zijn verwijderd. Het merendeel van de ramen en deuren in het stalgedeelte is in de loop der tijd vernieuwd en/of gewijzigd. In de lange gevel aan de veldzijde bevindt zich een reeks boogvormig afgesloten varkensdeurtjes. Onder het wolfeind is een getoogd zolderluik aangebracht.

Waardering

Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig agrarisch bijgebouw uit de 19e eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex dat van bijzondere betekenis is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523594. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkenshok
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing