Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523601
Complexnummer
523594 - De Vormer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82936/60
Kadastrale aanduiding
Wijchen P 2521
Vormerseweg 12, 6602 NC te Wijchen

Omschrijving

Omschrijving

Grote GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925 op rechthoekig grondplan. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld, worden geleed door lisenen en aan de bovenzijde afgesloten door enkele uitgemetselde baksteenlagen. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een hoge inrijdeur (oorspronkelijk korfboogvormig afgesloten); in het midden op de begane grond een getoogd negenruits stalen raam, op de verdieping een rond zoldervenster met roostracering; en rechts een rondboogvormig afgesloten opgeklampte deur. In de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een reeks grote negenruits ramen van staal en achteraan een hoge getoogde inrijdeur. De RECHTER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd. De lagere wagenschuur met aankapping tegen de ACHTERGEVEL heeft vijf getoogde toegangen. De opgeklampte dubbele deuren van deze toegangen zijn verwijderd.

Het steile WOLFDAK van de graanschuur en de aankapping van de wagenschuur zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en wateren af zonder goten. De RUIMTELIJKE INDELING van de schuur bestaat uit twee beuken van ongelijke breedte. De linker beuk achter de hoge inrijpoort (werkvloer) is smaller dan de voor opslag bestemde rechter beuk. In de rechter beuk zijn later varkenshokken gebouwd. De houtconstructie bestaat uit zes in de muur opgelegde en door een reeks stijlen ondersteunde balken waarop nokstijlspanten met kreupele stijlen, overgekeepte balken en schoren. De spanten zijn bij de onderzijde van de nokstijlen met elkaar verbonden door balken in de lengterichting van het gebouw.

Waardering

GRAAN- annex WAGENSCHUUR uit 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote graanschuur met aangebouwde wagenschuur uit 1925. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling, materiaalgebruik en interieur. Dit in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw is van belang voor het oeuvre van bouwmeester Francken uit Andelst. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523594. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Graanschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Francken, J.W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur