Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523602
Complexnummer
523594 - De Vormer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82936/73
Kadastrale aanduiding
Wijchen P 2521
Vormerseweg 12, 6602 NC te Wijchen

Omschrijving

Omschrijving

Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. Het ZADELDAK met schildeind aan de achterzijde is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af via zinken mastgoten.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De schuine zijkanten van de tuitgevel aan de voorzijde zijn voorzien van baksteenvlechting. De uitgespaarde muuropeningen in het bakhuisgedeelte en in de linker zijgevel worden afgesloten door rechte strekken. Een opgeklampte deur in de korte voorgevel (tegenover het hoofdgebouw) verschaft toegang tot het bakhuis. Rechts hiervan bevindt zich een zesruits schuifvenster (luiken verwijderd). De verdieping bezit een vierruits draairaam. De linker zijgevel heeft vijf vierruits draairamen en een toegang met houten deur. De boogvormig afgesloten varkensdeurtjes in de rechter zijgevel zijn dicht gemetseld. De korte achtergevel heeft een gewijzigde indeling.

Waardering

Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig agrarisch bijgebouw. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van bijzondere betekenis is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523594. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkenshok
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing