523610 - Heilig Landstichting
Groesbeek H 2751
Bij Profetenlaan 2, 6564 BL te Heilig Landstichting

Complexonderdeel 06

Inleiding

De OOSTERSE HERBERG is in 1923 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting gebouwd door P. Gerrits naar het voorbeeld van eenzelfde gebouw in Jordanië. Het sterk naar binnen gekeerde gebouw met zijn gesloten buitengevels bood in zijn oorspronkelijke functie beschutting en bescherming aan de mensen en dieren van een karavaan. In het tweelaags poortgebouw bevinden zich de slaapkamers voor de welgestelden en de overslagkamer voor goederen. Het poortgebouw wordt aan de rechter zijde geflankeerd door de lagere woning van de herbergier. Op het dakterras van deze woning is een eenvoudige loofhut gebouwd.

De oosterse herberg bevindt zich in het oostelijke deel van het terrein van het huidige Bijbels Openluchtmuseum, en is gesitueerd op geringe afstand van het zogenaamde huis van de tollenaar. Het object maakt binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting onderdeel uit van het thema "openbare leven van Christus".

Omschrijving

De OOSTERSE HERBERG is een gebouw op rechthoekig grondplan van één, en bij de entree twee bouwlagen met platte daken rondom een groot binnenplein. Het gebouw is in zijn opzet sterk naar binnen gericht. De buitengevels zijn grotendeels blind uitgevoerd en worden geleed door steunberen. De GEVEL aan de voorzijde is bekleed met natuursteen. Door het gebruik van meerdere soorten natuursteen in verschillende maten en kleuren worden opeenvolgende bouwfases gesuggereerd. De verdiept gelegen ingang met opgeklampte dubbele deur bevindt zich ongeveer in het midden en wordt afgesloten door een stompe spitsboog. Boven de ingang bevindt zich op de verdieping een rechthoekig venster dat wordt afgesloten door een rooster van houten latten. De overige gevels zijn gepleisterd en uiterst spaarzaam voorzien van kleine vensters met houten roosters.

Het BINNENPLEIN wordt aan drie zijden omgeven door een galerij met rustbanken. Boven de bank aan de zuidzijde van het plein is als beschutting een afdak op houten stijlen aangebracht. De overige twee zijden openen naar het plein middels een stompe spitsboogarcade. Achter elke boog bevindt zich in de muur een schijndeur met olielampnisjes die achterliggende slaapvertrekken suggereren. Op het ongeplaveide plein bevindt zich een waterput en een drinkbak voor de dieren. Het poortgebouw en de flankerende herbergierswoning hebben enkelvoudige en gekoppelde vensters met houten roosters in verschillende formaten. De doorgang naar de toegangspoort is rondboogvormig afgesloten. Uiterst links leidt een stenen trap naar de loofhut op het dak van de herbergierswoning. Het INTERIEUR van de kleine woning van de herbergier bestaat uit een rechthoekig vertrek dat door twee gemetselde brede bogen wordt onderverdeeld in kleinere ruimtes met een verschillend vloerniveau. In de wit gepleisterde wanden zijn kleine nissen voor olielampjes uitgespaard. Het plafond wordt gedragen door houten palen die in de lengterichting van het vertrek zijn aangebracht.

OOSTERSE HERBERG uit 1923.

- Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering), alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits. Dit in in- en exterieur vrij gaaf bewaard gebleven onderdeel van een voormalig devotiepark, thans Bijbels Openluchtmuseum, vormt een curiosum binnen de landelijke architectuurgeschiedenis.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van bijzondere betekenis wegens de situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein.

- Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Museum onderdeel: oosterse herberg

naar een voorbeeld uit Jordanie