Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523617
Complexnummer
523610 - Heilig Landstichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82936/130
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Groesbeek H 2751
Bij Profetenlaan 2, 6564 BL te Heilig Landstichting

Omschrijving

Complexonderdeel 08

Inleiding

Twee WIJNPERSEN, waarschijnlijk tussen 1920 en 1940 gebouwd door P. Gerrits in opdracht van de Heilig-Land-

Stichting. De objecten bevinden zich in het oostelijke deel van het terrein van het huidige Bijbels Openluchtmuseum, en zijn gesitueerd in een dal op geringe afstand van de Bergredereliëfs. De wijnpersen maken binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting onderdeel uit van het thema "openbare leven van Christus". De thans geïsoleerd gelegen persen verkeren anno 1998 in een verwaarloosde staat.

Omschrijving

Twee identieke WIJNPERSEN van beton die in een helling zijn ingegraven. De persen zijn elk opgedeeld in twee grote en twee kleine bakken. In de bovenste grote bak kunnen druiven worden geperst door er met blote voeten in rond te lopen. Het sap loopt vervolgens door kleine openingen naar de lager gelegen bakken. Op de bovenste bak heeft waarschijnlijk een loofhut gestaan.

Waardering

Twee WIJNPERSEN uit 1920-1940.

- Van cultuurhistorische waarde als essentiële onderdelen van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling, alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentiële onderdelen van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De objecten zijn van bijzondere betekenis wegens de situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523610. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Museum onderdeel: wijnpersen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1940
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gerrits, Piet ; Gelderland
schilder / tekenaar / graveur