523610 - Heilig Landstichting
Groesbeek H 2751
Bij Profetenlaan 2, 6564 BL te Heilig Landstichting

Complexonderdeel 09

Inleiding

De in 1915-1916 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting aangelegde HOF VAN OLIJVEN bevindt zich in het noordelijk gedeelte van het huidige Bijbels Openluchtmuseum, en is gesitueerd in het zogenaamde Cedrondal. De hof is bereikbaar via een stenen bruggetje over de Cedronbeek. De brug verwijst naar het feit dat de olijfhof voor wie uit Jeruzalem kwam, aan de overkant van de Cedron lag. Binnen de MUREN van de hof bevinden zich een GROT met OLIJFPERS, een GRAFKAPEL en twee stenen BEELDEN naar ontwerp van beeldend kunstenaar P. Gerrits. De hof van olijven maakt binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting onderdeel uit van het thema "openbare leven van Christus".

Omschrijving

De OMMURING van de hof bestaat uit onregelmatig gestapelde blokken mergelsteen van verschillende grootte. Bij het bruggetje over de slingerende Cedron is in de muur een poort uitgespaard. In de hof bevindt zich direct achter de poort een kunstmatig aangelegde GROT. Een brede opening aan de voorzijde geeft toegang tot de grot waarin een OLIJFPERS staat opgesteld. Rechts hiervan sluit een rechthoekige GRAFKAPEL aan met gepleisterde koepel en gevels van blokken mergelsteen. Een houten deur verschaft toegang tot de grafkapel van de familie Brenninckmeyer. Het interieur van de kapel bestaat uit een natuurstenen vloer en door P. Gerrits beschilderde wanden en koepel. Op de linkerwand is de verrijzenis afgebeeld: een in het licht badende engel toont aan drie vrouwen het lege graf. Op de achterwand is de verschijning van Christus aan Maria Magdalena afgebeeld: geknielde Maria Magdalena en staande Christus in een landschap met bomen en huizen. Op de rechterwand is de kruisafname afgebeeld: Maria neemt de dode Christus van het kruis (gesigneerd: P. Gerrits). De beschildering van de koepel bestaat uit concentrische cirkels in diverse kleuren.

Voorts bevinden zich in de hof twee kunststenen BEELDEN: de voorover knielende Christus in gebed met Zijn aangezicht ter aarde en een groep van drie slapende apostelen.

Ommuurde HOF VAN OLIJVEN (1915-1916) waarin GROT met OLIJFPERS, GRAFKAPEL en twee stenen BEELDEN.

- Van architectuur- en kunsthistorische waarde als essentiële onderdelen van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering), alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits. Deze vrij gaaf bewaard gebleven onderdelen van een voormalig devotiepark, thans Bijbels Openluchtmuseum, vormen curiosa binnen de landelijke architectuur- en kunstgeschiedenis. De grafkapel is bovendien van belang wegens de bijzondere muurschilderingen in het interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentiële onderdelen van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De onderdelen zijn van bijzondere betekenis wegens de landschappelijk fraaie situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein.

- Van cultuurhistorische waarde als essentiële onderdelen van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Museum onderdeel: hof van olijven, grot, grafkapel, twee beelden

Gerrits, Piet ; Gelderland
schilder / tekenaar / graveur