523638 - Gemeentehuis
Oosterbeek C 5737
Bij Utrechtseweg 107, 6862 AE te Oosterbeek

Omschrijving

Omschrijving Het voormalige KOETSHUIS is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is voorzien van een zinken roevendak met op de nok, aan de zijde van de voorgevel een zinken akroterie. De zijgevels worden afgesloten door bakgoten. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, en zijn voorzien van een gepleisterde plint. De VOORGEVEL is op de hoeken voorzien van een blokbepleistering en heeft in het midden een door een gepleisterde segmentboog, met aanzetstenen en sluitsteen met diamantkop, afgesloten dubbele deur. Aan weerszijden van de aanzetstenen bevindt zich een gepleisterde speklaag. De LINKER ZIJGEVEL heeft twee door strekken afgesloten deuren waartussen zich een oeuil de boeuf bevindt dat voorzien van een ijzeren vierruits kantelraam. Waardering

Voormalig KOETSHUIS uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van gemeentehuiscomplex.

-\tVan cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis bij een gemeentehuis van een kleine gemeente uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)

Mogelijk oudere kern aanwezig.