Oosterbeek D 8068
Pietersbergseweg 62, 6862 BW te Oosterbeek

Omschrijving

De VILLA is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak belegd met rode Tuile du Nordpannen. Op het dak bevindt zich boven het trappenhuis een lichtkoepel voorzien van diverse kleuren kathedraalglas. In diverse dakvlakken bevinden zich gepleisterde schoorstenen met beëindigingen in de vorm van ezelsruggen belegd met dakpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit gesausd en worden verlevendigd door dubbele bakstenen banden ter hoogte van de strekken van de vensters, de lekdorpels van de van de verdiepingsvensters en ter hoogte van de gootconsoles. Het pand bezit een omlopende gepleisterde grijs gesausde licht uitspringende plint. De gevels worden afgesloten door een ver overstekende gootlijst ondersteund door gesneden consoles en korbelen. De door strekken in schoon metselwerk afgesloten vensters zijn over het algemeen voorzien van enkelruits schuiframen met zes- of achtruits schuiframen met geel kathedraalglas. In de onderstaande tekst worden hiervan afwijkende raamindelingen nader omschreven. De vensters zijn veelal aan weerszijden voorzien van houten luiken met twee panelen. De gevels zijn asymmetrisch ingedeeld en bezitten verspringeden gevelvlakken waardoor in samenhang met serre's, balkons, en een forse erker een schilderachtig geheel is ontstaan. De VOORGEVEL heeft links een twee traveeën breed terugliggend geveldeel met zowel op de begane grond als de verdieping twee vensters met schuiframen alsmede twee kleine vensters met tweedelige ramen. Het één travee brede rechts hiervan gelegen geveldeel heeft op de begane grond een venster met een tweedelig raam en op de verdieping een venster dat voorzien is van een stolpraam met een twaalfruits bovenlicht. Tussen beide vensters bevindt zich een tegeltableau waarop de naam van de villa is aangebracht binnen een decoratieve omlijsting. De LINKER ZIJGEVEL heeft links een licht uitspringende door een topgevel afgesloten travee. De topgevel bezit een venster met een stolpraam en een twaalfruits bovenlicht. Het middelste terugliggende geveldeel heeft zowel op de begane grond als de verdieping een breed venster met twee gekoppelde schuiframen die op de verdieping voorzien zijn van een vierruits roedenverdeling. Ieder raam bezit een zesruits bovenlicht. Op de begane grond bevindt zich ter rechterzijde van het venster een paneeldeur waarvoor een eenvoudig houten uitpandig portiek. Het uitgebouwde rechter geveldeel is, op een kleine vensteropening met een tweedelig raam na, blind uitgevoerd. De op de Rijn georienteerde ACHTERGEVEL heeft over de breedete van de linker gevelhelft een serre met een dubbele tuindeur en een bovenliggend balkon met een houten van snijwerk voorziene balustrade. De verdieping bezit hier een brede muuropening waarin een balkondeur met naastgelegen raam en vier gekoppelde meerruits bovenlichten. Rechts hiervan bevindt zich een venster met een stolpraam en een achtruits bovenlicht. In het bovenliggende dakvlak is een dakkapel met een aangekapt zadeldak aangebracht. Het rechter geveldeel is voorzien van een over twee bouwlagen opgetrokken erker onder een plat dak. De erker heeft aan de voorzijde zowel op de begane grond als de verdieping een venster. De afgeschuinde rechter zijde bezit eveneens op beide verdiepingen een venster. Het verdiepingsvenster is hier voorzien van een zesruits schuifraam. De door een puntgevel afgesloten AFGESCHUINDE HOEKTRAVEE tussen de voorgevel en de rechter zijgevel is op de begane grond voorzien van een uitbouw met bovengelegen balkon. Deze uitbouw bevat de entree van het pand en vormt in feite de vestibule. De ingang bezit een paneeldeur met drie ramen met smeedijzeren raamhekjes in Art Nouveau-vormen en een bovenlicht dat evenals de vensters in de korte zijden voorzien van glas-in-lood. Boven de ingang bevindt zich een luifel vooorzien van een dak gedekt met keramische leien en Tuile du Nordpannen, ondersteund door twee korbelen. Het balkon is voorzien van een houten balustrade. De toegang tot het balkon wordt verleend door een dubbele balkondeur met een vijfruits bovenlicht. In de topgevel bevindt zich een klein venster met een van een roedenverdeling voorzien draairaam. Het rechts van de hoektravee gelegen één travee brede linker geveldeel van de RECHTER ZIJGEVEL bezit een venster met een tweedelig raam. De verdieping is voorzien van een stolpraam met een twaalfruits bovenlicht. Het twee traveeen brede aangrenzende gevel heeft zowel op de begane grond als de verdieping twee vensters. Het schuivend deel van de ramen op de verdieping is voorzien van een vierruits indeling. Het één travee brede licht risalerende door een puntgevel afgesloten rechter geveldeel heeft op de begane grond een brede veranda annex serre onder een lesssenaarsdak. De verdieping bezit een venster met een stolpraam en twaalfruits bovenlicht. De topgevel bezit een venster dat voorzien is van een stolpraam en een twaalfruits bovenlicht. Het rijk uitgevoerde INTERIEUR is bijzonder gaaf bewaard gebleven. Van de oorspronkelijk op deze plaats gelegen boerderij resteert waarschijnlijk de huidige onder het pand gelegen kelder met tongewelf. De entree bestaat uit een vestibule met van glas-in-lood voorziene ramen met gestileerde zonnebloemem, tochtdeuren en zijlichten die voorzien zijn van geetst glas met gestileerde waterlelies. De aangrezende achthoekige hall bezit een geornamenteerd stucplafond in een geometrische variant van de Art Nouveau. De hal is evenals de aansluitende gang voorzien van een witmarmeren vloer en een betegelde lambrizering met tegels in de stijl van de Nieuwe Kunst, de Nederlandse variant van de Art Nouveau. Ter rechter zijde van de gang bevindt zich een herenkamer met o.a. een schouw met een schoorsteenmantel in de stijl van de Neo-Renaissance en een van patroontegels voorziene betegelde vloer. De ter linkerzijde gelegen keuken bezit nog een schouw met een houten schoorsteenmantel en kasten. De aan de einde van de gang gelegen kamers-en suite bezitten onder meer parketvloeren, stucplafonds in de stijl van de Nieuwe Kunst en marmeren schoorsteenmantels. Het trappenhuis is voorzien van een trap met gesneden trappalen en houten onderling met elkaar verbonden balusters. Boven het trappenhuis bevindt zich een lichtkoepel met gekleurd glas. Vrijwel alle kamers zijn toegangkelijk via door in omlijstingen met oren gevatte paneeldeuren. De verdieping bezit eveneens kamers met geornamenteerde stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels. Waardering

VILLA VREEBERG gebouwd in Overgangsarchitectuur rond 1906.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in een bijzonder rijke Overgangsarchitectuur uitgevoerde villa met in de detaillering o.a invloeden van de geometrische variant van de Art Nouveau. De toepassing van een witte bepleistering en de rode pannen daken verwijst naar de voor die tijd nieuwste uit Engeland afkomstige ideen ten aanzien van de villabouw. De villa valt op door de hoogwaardige hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp die onder meer tot uitdrukking komen in de fraaie en zorgvuldige detaillering alsmede in het het materiaalgebruik. Het pand is bijzonder gaaf bewaard gebleven en bezit een rijk uitgevoerd interieur. Zo bezit zijn onder andere nog geornamenteerde Art Nouveau stucplafonds, marmeren schoorsteenmantels en betegelde lambrizeringen bewaard gebleven.

- \tVan stedenbouwkundige waarde als essentieel en hoofdonderdeel van het villacomplex VREEBERG.

-\tVan cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een voor de gemeente Renkum kenmerkende sociaal-maatschappelijke ontwikkeling tussen 1850 en 1940, namelijk de immigratie van (nieuwe) welgestelden naar fraaie landelijke gebieden in de omgeving van een stad: in casu een villa in het accidenteeerde, bosrijke gebied van de zuidelijke Veluwezoom nabij Arnhem. Het pand is verde belangrijk voor de typologische ontwikkeling van het landhuis in Nederland in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Pand bezit oudere kern bestaande uit resten boerderij.