Oosterbeek D 8796
Bij Fangmanweg 21, 6862 EH te Oosterbeek

Inleiding

Gietijzeren neoclassicistisch GRAFMONUMENT met HEKWERK van de dichter en staatsraad mr. JAN van s`GRAVENWEERT (Amsterdam 1790 - Oosterbeek 1870). In 1875 kreeg ook Jacobus de Graaf hier een plaats. Het grafmonument is gelegen op de in 1855-1856 aangelegde Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg naast het grafmonument van Jacob van Lennep.

Omschrijving

Het op het westen georiënteerde grafmonument wordt omgeven door een rechthoekige bakstenen plint waarop een giet- en smeedijzeren spijlenhek. Binnen deze omheining bevindt zich het graf dat bestaat uit een hardstenen grafplaat waarachter een gietijzeren grafmonument is opgesteld. Dit is samengesteld uit een rechte voet, een sokkel, een blokvormige romp met aan de voor- en achterzijde platen met teksten. De romp wordt fagesloten door een hoofdgestel. Het geheel wordt bekroond door een olielamp met vlam. De plaat op de voorzijde van de romp vermeldt de volgende tekst: mr JAN van s GRAVENWEERT. De plaat op de achterzijde heeft het volgende opschrift: GEBOREN / te AMSTERDAM / den 25 / AUGUSTUS 1790 / OVERLEDEN / te OOSTERBEEK / den 29 / MAART 1870.

Waardering

-\tVan architectuur- en kunsthistorische waarde als voorbeeld van een waardig doch bescheiden neoclassicistisch grafmonument voor een lid van de aristocratie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het grafmonument is tevens van belang is vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De uitvoering in gietijzer in deze vorm is relatief zeldzaam.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de Algemene begraafplaats aan de Fangmanweg in Oosterbeek.

-\tVan cultuurhistorische waarde als herinnering aan de dichter en staatsraad Jan van 's-Gravenweert. Tevens van belang als uitdrukking van de funeraire cultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw.