523684 - Sint Antonius van Padua
Gendringen T 8148
Dr Ariënsstraat 3, 7071 AH te Ulft

Omschrijving

PASTORIE behorend bij de kerk St. Antonius van Padua (apart monumentnummer 523685), is een vrij sober opgezet blokvormig gebouw op een nagenoeg vierkante plattegrond. Het telt twee bouwlagen met omlopend, op de vier hoeken van het afgeplatte schilddak, een schoorsteen. Tegen de linkerzijde bevindt zich een tussenlid naar de kerk. De in kruisverband opgetrokken gevels zijn slechts versierd met een rollaag op het trasraam. Ter hoogte van de aanzet van de bogen boven de vensters van de twee bouwlagen bevinden zich twee sierbanden, gevormd door twee uitgemetselde koppenlagen. Het dak is voorzien van een geprofileerde houten bakgoot op gesneden klossen. De vensters worden aan de bovenzijde beëindigd met een segmentboog, waartegen de bovendorpel van het bovenlicht aansluit. De lekdorpels zijn overwegend van hardsteen. De soms gekoppelde vensters, die dan als stel aan de bovenzijde een segmentboog vormen, zijn voorzien van enkelruits schuivende onderramen en glas-in-lood bovenramen, op de verdieping met gekleurd en gebrandschilderd glas. De VOORGEVEL is symmetrisch opgezet met drie vensterassen, waarbij de dakrand in het midden is opgewipt om een geveltop te vormen. In de linker en in de rechter vensteras bevinden zich gekoppelde vensters, in de middelste een enkele. In de geveltop een rondvenster-triplet waarvan de zijvensters blind zijn en het middelste een enkelruits draairaam bevat. De LINKER ZIJGEVEL wordt op de begane grond bijna geheel door de uit één bouwlaag bestaande platgedekte aanbouw in beslag genomen. Op het overblijvende deel vlak bij de ingang is een smal venster geplaatst, gedetailleerd als de overige vensters. Op de verdieping bevinden zich links een w.c. raampje, een deur met glas-in-lood bovenlicht en een venster. In het dakvlak een klein dakraam. Het rechter gedeelte van de gevel is blind uitgevoerd.

Het tussenlid dat oost-west is georiënteerd en naar de kerk leidt, bezit in de bijna tot de voorgevel van de pastorie reikende verbindingsgang een paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht, waarnaast een venster als beschreven. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten en dorpel en is te bereiken via twee hardstenen treden. De gevels zijn voorzien van een rollaag op het trasraam en van twee uitspringende koppenlagen ter plaatse van de bovendorpels van de vensters. De gevels worden beëindigd door een geprofileerde houten bakgoot op gesneden klossen. De gevelopeningen zijn voorzien van een 1½ steens segmentboog afsluiting. De ramen rusten op houten lekdorpels. De noordzijde van het tussenlid bezit van links gezien een opgeklampte deur met tweemaal vier ruiten van kathedraalglas met dito segmentboogvormig afgesloten bovenlicht. Het deurkozijn bezit een houten dorpel. Twee ramen in de vorm als het genoemde bovenlicht, een venster van het eerder beschreven type. Naast een enkel door tweemaal drie ruitjes bevattende identieke deur als hiervoor genoemd bevindt zich een raam gelijk aan het type bovenlicht. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten en dito dorpel en is bereikbaar via twee hardstenen treden. De zuidzijde (tuinzijde) van het tussenlid bevat van links naar rechts: een paneeldeur met enkelruits bovenlicht, twee vensters met enkelruits ramen, een nagenoeg identieke deur, gevolgd door een venster met enkelruits raam. Alle gevelopeningen worden hier door een steense strek afgesloten. Het noord-zuid gelegen deel van het tussenlid heeft aan de westzijde een opgeklampte deur met rijk ijzerbeslag. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten en dito dorpel. Voor de deur ligt een opgehoogd bakstenen vloertje. Het bovenlicht is identiek aan die welke eerder zijn besproken. Ter hoogte van de aanzet van de boog van het bovenlicht loopt over alle gevels van het tussenlid eenzelfde uitgemetselde dubbele sierband als in de gevels van de pastorie.

De ACHTERGEVEL is links voorzien van een grote rechthoekige houten serre met stenen borstwering. De zesruits bovenramen zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood, met kruismotief. De dakrand is analoog aan de goot met klossen en profilering van de hoofdmassa. Twee enkelruits ramen flankeren dubbele tuindeuren. De zijkanten bestaan uit drie enkelruits ramen met tweemaal drie ruits glas-in-lood ramen. Het balkon bevat een originele houten balustrade met eenvoudig snijwerk. Toegang tot het balkon middels dubbele deuren met gewijzigd bovenlicht (ingebracht klapraam). Middenvensteras met op de begane grond een paneeldeur met tweemaal drie ruitjes en segmentboogvormig afgesloten bovenlicht. Het kleine venster rechts (w.c.) bevat een enkelruits raampje, en wordt door een halfsteense strek afgesloten. Op de verdieping komt een gekoppeld venster voor dat in de rechterzijde beganegronds wordt herhaald. Het venster sluit bijna aan op het licht uitspringende tussenlid. In het dakvlak zijn twee dakramen ondergebracht.

In de RECHTER ZIJGEVEL zijn twee vensterassen met enkelvoudige vensters aanwezig, die echter niet precies boven elkaar zijn gesteld. In het vrij sobere INTERIEUR zijn de originele marmeren schouwen bewaard gebleven met in de wangen verdiept liggende, vergulde motieven, verwant aan de geometrische art-deco stijl. Deze schouwen bezitten doorlopende posten waartussen het dekblad geplaatst is. Tevens zijn aanwezig een eenvoudige steektrap met gesneden trappaal en gestileerde balusters. Het tochtportaal wordt afgesloten met een glas-in-lood deur en een bovenlicht met een gebrandschilderde, sterk gewolkte invulling. De serre bevat naast een schuifdeur glas-in-lood in de bovenlichten.

Pastorie gebouwd in 1914 door de uit Amersfoort afkomstige architect Herman Kroes.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een pand in een soort overgangsstijl waarin nieuwe elementen uit die tijd worden gecombineerd met het traditionele type: gekoppelde ramen worden door één segmentboog afgesloten, uitspringende sierlijsten en een opgewipt dak in de voorgevel. Een karakteristieke vormgeving betreft het vierkante grondplan, twee bouwlagen met op vier hoeken van het afgeplatte omlopende schilddak een schoorsteen. Het pand valt op door esthetische kwaliteiten, in in- en exterieur, zoals gave verhoudingen en fraaie onderdelen van de gevels zoals de segmentboogvormige raamkozijnen en de glas-in-lood bovenlichten.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid (klein)stedelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol. Tevens maakt het onderdeel uit van een stedenbouwkundig concept met kerk en kerkhof in de bocht van de Dr. Ariënsstraat die als straat deel uitmaakt van de verbindingsweg Etten-Gendringen. De pastorie vervult in dit bestel een beeldbepalende rol.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming die verbonden is met een sociaalhistorische en economische ontwikkeling: de pastorie maakt onderdeel uit van een complex dat behalve de pastorie bestond uit kerk, kerkhof en de inmiddels gesloopte school en onderwijzerswoning en is als herinnering hieraan van belang.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)