's-Graveland A 1871
's-Graveland A 1870
Leeuwenlaan 3, 1243 KA te 's-Graveland

Omschrijving MOESTUINENSEMBLE met TUINMANSWONING en SLANGENMUUR (3):

Het moestuinensemble van het complex historische buitenplaats Hilverbeek vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een moestuinaanleg van rond 1731. De moestuin ligt ten oosten van het hoofdhuis en de tuinderswoning ligt tegenover het koetshuis langs de huidige toegangsweg. De slangenmuur bevindt zich langs de noordzijde van de tuin. Na de afbraak van de oorspronkelijke bouwhuizen op het voorplein van het huis werd in 1808 de huidige tuinmanswoning gebouwd. Dit is een vrij lang op rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw van één bouwlaag onder zadeldak tussen topgevels. Het gehele gebouw is gepleisterd. De voorgevel is op onregelmatige wijze ingedeeld met zes vensterassen en een deurpartij. De vensters bevatten roedeverdeelde schuiframen. De slangenmuur is vermoedelijk gebouwd in de periode 1724 - 1738 door Hendrick Bicker. De muur bestaat uit twee delen onderbroken door een toegangspoort. Direct na de poort is de muur over enkele meters niet slingerend maar recht. Bouwsporen duiden er op dat zich hier een kas heeft bevonden. Aan de achterzijde zijn enkele steunberen aangebracht.

Het MOESTUINENSEMBLE met TUINMANSWONING en SLANGENMUUR is van algemeen belang vanwege:

- zijn functionele betekenis voor de buitenplaats;