Buurmalsen D 2177
Rijksstraatweg 29 a, 4197 BA te Buurmalsen
Rijksstraatweg 29, 4197 BA te Buurmalsen

Omschrijving

Complexonderdeel A De grote boerderij bezit een rechthoekig grondvlak en bestaat uit twee bouwlagen met in kruisverband gemetselde gevels. Rond een gedeelte van de gevels bevindt zich aan de onderzijde een gepleisterde plint. Aan de bovenzijde zijn de gevels beëindigd met een omlopend fries met een geprofileerde gootlijst. Het pand wordt gedekt door een samengesteld dak. Het bestaat uit een met de nok parallel aan de Rijksstraatweg geplaatst schilddak met twee loodrecht daarop staande schilddaken. Hierdoor is er een U-vormig dak ontstaan, dat geheel is belegd met gesmoorde Oud Hollandse pannen. Op het dak bevinden zich drie gemetselde schoorstenen, waarvan één op de rechter daknok.

De VOORGEVEL van het pand heeft een symmetrische indeling met vijf traveeën. De middelste travee bevat de ingangspartij die bestaat uit een moderne voordeur in een kozijn met een enkelruits bovenlicht en een houten pilasteromlijsting met een afsluitend kroonlijstje. Voor de deur liggen twee hardstenen stoeptreden. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich twee 6-ruits schuiframen met een afsluitende anderhalf steens strek. De verdieping bevat vijf 4-ruits schuiframen met een steens strek.

De LINKERZIJGEVEL heeft op de begane grond vier (waarschijnlijk) 6-ruits schuiframen met persiënnes. Daartussen bevindt zich een zijdeur met een bovenlicht. Het pand is aan deze zijde onderkelderd. De verdieping heeft vier 4-ruits schuiframen. Links sluit een tussenlid aan dat de boerderij met de naastgelegen vloedschuur verbindt. Dit tussenlid is met een steil zadeldakje gedekt en bevat een toegangsdeur.

De ACHTERGEVEL is door de hoge begroeiing niet geheel goed zichtbaar. De verdieping heeft links een 4-ruits schuifraam en rechts een raam dat door luiken kan worden afgesloten. Waarschijnlijk is dit ook een 4-ruits schuifraam. Beide ramen bevinden zich op ongelijke afstand van elkaar. Op de begane grond bevindt zich een achteringang met links daarvan een meerruits schuifraam en rechts daarvan een klein raampje. Rechts in de gevel bevindt zich eveneens een meerruits schuifraam. Het is niet zeker of zich links hiervan ook een toegang bevindt. Rechts tegen de gevel sluit het tussenlid aan dat de boerderij met de vloedschuur verbindt. De RECHTER ZIJGEVEL gevel is door de begroeiing slechts gedeeltelijk zichtbaar. Op de begane grond bevinden zich in ieder geval drie 6-ruits schuiframen, terwijl zich op de verdieping drie 4-ruits schuiframen en een klein raampje bevinden.

-\tVan architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij met een tot verstedelijkte allure uitgegroeid woonhuis. Opvallend is onder meer de evenwichtige voorgevelindeling met de fraai vormgegeven ingangspartij en de gaafheid in detaillering.

-\tVan stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente ligging op een terp aan de Rijksstraatweg waarvan de westzijde als beëindiging van de oude dorpsbrink met boerderijen is bebouwd. De boerderij maakt van deze historisch gegroeide aanleg een wezenlijk onderdeel uit.

Zeer oude bouwplaats

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij