523722 - Stationscomplex
Geldermalsen H 3361
Genteldijk 5, 4191 LD te Geldermalsen

Omschrijving

PERRONOVERKAPPING (C), met een licht gebogen kapvorm onderbroken in het midden door het hoofdgebouw. De perronoverkapping is van het standaardtype voor een station van de tweede klasse van de Staatsspoorwegen en is tegenwoordig geheel met golfplaten belegd. Deze golfplaten rusten op ijzeren profielbalken die evenwijdig aan de sporen lopen. Dwars op de sporen wordt de overkapping gedragen door drieëntwintig driedelige Polonçeauspanten waarvan steeds het middelste het grootste is. Elk van de spanten wordt gedragen door een viertal gietijzeren kolommen, voorzien van een gedeeltelijk gecanneleerde schacht. In totaal zijn er dus tweeën negentig kolommen die de spanten ondersteunen. Aan weerszijden van de bebouwde gedeelten van het perron bevinden zich in totaal tweemaal twaalf kolommen waarvan de ijzeren liggers aan de bebouwde zijde rusten op bewerkte kunststenen voluutvormige consoles, die zich ter hoogte van de segmentbogen in het muurwerk bevinden. Totaal zijn er honderdzestien gietijzeren kolommen. Hiervan zijn er vier ten behoeve van de in 1888 gebouwde luchtbrug verwijderd. De kolommen zijn voorzien van de naam van de fabriek en van een datering ("LJ ENTOV & Co., 's Hage 1885" = de bekende ijzergieterij van L.J. Enthoven). In 1888 werd de perronoverkapping verlengd.

PERRON-OVERKAPPING (C), gebouwd in 1886.

-\tVan architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een perron-overkapping uit de tweede helft van de 19de eeuw.

-\tVan stedenbouwkundig belang vanwege de ligging van het station met perron-overkapping tussen twee belangrijke sporen. De perron-overkapping vormt een relatie met de overige onderdelen.

-\tVan cultuurhistorisch belang. Als voorbeeld van een weinig voorkomend type eilandstation met perron-overkapping geeft het een typologische ontwikkeling aan van de stationsbouw eind 19de eeuw in Nederland.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Perronoverkapping