Nijkerk Gelderland E 2495
Appelsestraat 27, 3862 PG te Nijkerk

Omschrijving

HALLEHUISBOERDERIJ met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd zadeldak. De bakstenen schoorsteenschacht bevindt zich in de nok op de grens van het voor- en het achterhuis.

Centraal in de VOORGEVEL met zwart geschilderde plint bevinden zich twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. Aan de bovenzijde worden de vensters afgesloten door een rollaag, aan de onderzijde door een lekdorpel. Linksboven bevindt zich een klein vier-ruits opkamer venster met lekdorpel. Hieronder bevindt zich een klein keldervenster met lekdorpel. Rechts bevindt zich een vergelijkbaar, laaggeplaatst klein venster. Onder het wolfeind bevindt zich een klein venster. De gevel met zes muurankers is voorzien van vlechtingen langs de dakrand. In de LINKERZIJGEVEL met lage zwarte plint bevindt zich rechts van het midden een rondboogvormige, geklampte deur van het achterhuis. Rechts in de gevel bevindt zich een niet oorspronkelijk venster en een rechthoekige deur.

De symmetrische ACHTERGEVEL zonder plint is opgetrokken in halfsteens verband. Centraal in de gevel bevindt zich een dubbele, rechthoekige deeldeur afgesloten door een betonnen latei. Links en rechts van de deur bevindt zich een segmentboogvormig stalraam met ijzeren roedenverdeling. Uiterst links en rechts bevindt zich een segmentboogvormige geklampte staldeur afgesloten door een rollaag. Onder het wolfeind bevindt zich een geklampt luik met links en rechts een halfrond venster met vorktracering.

De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit de bakstenen gevel van het voorhuis en de houten gevel van het achterhuis. De gevel van het voorhuis is een blinde gevel. De gevel van het achterhuis is opgetrokken in horizontale gepotdekselde delen. In dit geveldeel bevinden zich drie halfronde stalramen met vorktracering.

Het INTERIEUR bevindt zich voor wat betreft de indeling nog in oorspronkelijke staat met onder meer bedstededeuren en een heerd.

Waardering

HALLEHUISBOERDERIJ gebouwd als hoofdobject van het BOERDERIJCOMPLEX De Plas' gelegen op een onverhard terrein in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaarde hallehuisboerderij als onderdeel van het boerderijcomplex De Plas' gegroeid in de jaren tussen 1850 en 1940.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de hallehuisboerderij als hoofdobject met de andere onderdelen van het complex De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed Appel'.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een hallehuisboerderij als onderdeel van het boerderijcomplex De Plas' dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij