Nijkerk Gelderland E 2495
Bij Appelsestraat 27, 3862 PG te Nijkerk

Omschrijving

BAKHUISJE met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode oud Hollandse pannen. De nokrichting van het bakhuisje staat haaks op die van de boerderij. Aan het uiteinde van de nok, in het verlengde van de topgevel aan de achterzijde, bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. In de VOORGEVEL bevindt zich een centrale geklampte, rechthoekige deur met een acht-ruits bovenlicht. De gevel eindigt in een topgevel met een overstekend zadeldak voorzien van eenvoudige windveren. In de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een klein T-venster. De RECHTERZIJ- GEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. Het INTERIEUR is grotendeels nog in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

BAKHUISJE gebouwd als onderdeel van het BOERDERIJCOMPLEX De Plas' gelegen in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen.

-Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard bakhuisje als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het bakhuisje met de andere onderdelen van het boerderijcomplex De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed Appel'.

-Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje als onderdeel van het boerderijcomplex De Plas' dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis