Nijkerk Gelderland E 2495
Bij Appelsestraat 27, 3862 PG te Nijkerk

Omschrijving

De SCHUUR bevindt zich tegenover de achtergevel van de boerderij. Centraal in de afgewolfde voorgevel bevindt zich een dubbele, geklampte, rechthoekige deur. Links van de dubbele deur bevindt zich een kleinere enkele deur. Schuin daarboven een niet oorspronkelijk vierruits schuifvenster, gelijk aan het venster rechts van de dubbele deur. Onder het wolfeind bevindt zich een vierruits schuifvenster op de plek waar eerder een geklampt hooiluik zat. In de linkerzijgevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde geklampte, rechthoekige staldeuren. Centraal in de achtergevel bevindt zich een dubbele, geklampte, rechthoekige deur. Links en rechts in de achtergevel een vierruits schuifvenster. Onder het wolfeind bevindt zich een iets groter vierruits schuifvenster. De rechterzijgevel is een blinde gevel opgetrokken uit gepotdekselde delen. Het interieur bevindt zich grotendeels nog in een oorspronkelijke staat.

Waardering

SCHUUR gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex 'De Plas' gelegen in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van streekeigen en in hoofdvorm goed bewaarde schuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen van het boerderijcomplex 'De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed 'Appel'.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als onderdeel van het boerderijcomplex 'De Plas' dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)