523756 - boerderijcomplex
Nijkerk Gelderland E 1907
Kamersteeg 14, 3862 PJ te Nijkerk

Omschrijving

Omschrijving\t De deeldeuren van het achterhuis van de BOERDERIJ (1) zijn op het pad naar de weg gericht. De boerderij heeft een rieten dak met wolfseinden en bezit een schoorsteen die in de nok tussen voor- en achterhuis staat. Karakteristiek voor de boerderij is de ligging van het gebouw ten opzichte van de hoogteverschillen in het maaiveld: het voorhuis ligt aanmerkelijk hoger dan het achterhuis.

De VOORGEVEL is opgetrokken in schoon metselwerk in kruisverband. Langs de schuine zijden van de gevel bevinden zich vlechtingen. Links en rechts van het midden is een groot venster met onder en boven de wisseldorpel een zesruits roedenverdeling. De vensters zijn bekroond met een ellipsboog. Links en rechts bevindt zich een gelijkend zesruits venster. Centraal bovenin de gevel bevindt zich een klein venster. Rechtsonder heeft de gevel een keldervenster met diefijzers. Door het ontbreken van brede houten kozijnen hebben de ramen een diepe ligging. De LINKER ZIJGEVEL is over de lengte van het achterhuis betimmerd met horizontale, zwarte houten gepotdekselde delen. In de betimmering zijn drie horizontale luiken opgenomen met oude smeedijzeren scharnieren. Het achterhuis heeft een lage stenen voetmuur van kleine steentjes. Het voorhuis is opgetrokken van schoon metselwerk in kruisverband met geknipte voegen. De onderste lagen zijn van kleine steentjes, evenals de voetmuur van het achterhuis.

De ACHTERGEVEL is gepotdekseld met zwartgeteerde houten delen. Links, om de hoek van de zijgevel bevindt zich een stukje schoon metselwerk. De gevel heeft centraal geplaatste grote dubbele deeldeuren. Linksonder en rechtsonder in de deuropening bevindt zich een gekruld en gebogen smeedijzeren bescherming. Links en rechts in de gevel bevindt zich een deur met smeedijzeren hang- en sluitwerk. Links en rechts van de deeldeuren heeft de gevel een vierruits venster. Boven in de gevel bevindt zich een hooiluik.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links twee ankers ter hoogte van de opkamervloer. Hiernaast is een deur met rechts een drievoudig venster. Rechts hiervan is een naad in het metselwerk. Over de lengte van het achterhuis telt de gevel drie luiken en een halfrond gietijzeren venster. De boerderij bezit nog diverse oorspronkelijke INTERIEURONDER- DELEN zoals een betegelde heerd over vrijwel de volle breedte van de woonkamer waarin een fraai tegeltableau is opgenomen met een voorstelling van een boer met paard op het land en de tekst "De Bouwman wacht van 's-Heeren hand / Een milde zegen op zijn land". In de linker zijwand van de heerd bevindt zich een bedstede. Onder de opkamer bevindt zich een kelder met een tongewelf.

BOERDERIJ uit de tweede helft van de negentiende eeuw, mogelijk met een oudere oorsprong.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van vrij gaaf bewaarde hallehuisboerderij die in de huidge vorm uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateert. In de kern dateert de boerderij mogelijk nog uit de late zeventiende eeuw. De boerderij valt op de door de detaillering en het bijzondere materiaalgebruik zoals de toepassing van gepotdekselde zijgevels. De aanwezige waarden worden nog versterkt door diverse bewaard gebleven oorspronkelijke interieuronderdelen.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij van het hallehuistype. De boerderij is representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland in de periode 1850-1940 in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen in die periode aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Mogelijk oudere zeventiende eeuwse kern aanwezig.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij