523756 - boerderijcomplex
Nijkerk Gelderland E 1907
Bij Kamersteeg 14, 3862 PJ te Nijkerk

Omschrijving

Rechts naast het voorhuis staat een BAKHUISJE(2) uit de tweede helft van de negentiende eeuw, mogelijk met een oudere oorsprong. Dit gebouw heeft een schilddak met een opwaartse knik in de dakschilden. Het dak is belegd met oud Hollandse pannen. Het bakhuisje heeft in de westgevel een luik en in de zuidgevel links een deur en rechts een venster. Het bakhuisje bezit een gaaf bewaard gebleven INTERIEUR met onder meer een stookplaats, aardappelkelder, gemak en een kolenhok.

BAKHUISJE uit de tweede helft van de negentiende eeuw, mogelijk met een oudere oorsprong.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrij gaaf bewaard bakhuisje dat in de huidige vorm uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateert doch mogelijk nog een oudere kern bezit.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Mogelijk oudere kern aanwezig