523756 - boerderijcomplex
Nijkerk Gelderland E 1907
Bij Kamersteeg 14, 3862 PJ te Nijkerk

Omschrijving

Ten zuid-westen van de boerderij bevindt zich een VARKENSSTAL(3) die gebouwd is op een rechthoekige plattegrond. De stal heeft één bouwlaag onder een schilddak gedekt met rode oud Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. De voorgevel bezit drie rechtgesloten opgeklampte houten staldeuren en een halfrond ijzeren stalraampje met vorktracering. De linker zijgevel bezit een rechtgesloten opgeklampt luik. De achtergevel bezit, voor zover zichtbaar, een halfrond ijzeren stalraampje met vorktracering. De rechter zijgevel bezit een luik als in de linker zijgevel.

VARKENSSTAL uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrij gaaf bewaard varkensstal uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de varkensstal met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een varkensstal die een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal