Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523760
Complexnummer
523756 - boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82902/51
Kadastrale aanduiding
Nijkerk Gelderland E 1907
Bij Kamersteeg 14, 3862 PJ te Nijkerk

Omschrijving

Omschrijving

Ten oosten van de boerderij bevindt zich een vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw daterende PAARDENSTAL (4) die opgetrokken is op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag telt onder een zadeldak belegd met gesmoorde Hollandse pannen. Het dak is boven de kopse gevels voorzien van windveren. De gevels zijn van een gepotdekelde houten beplanking. De zuidgevel bezit twee rechtgesloten staldeurtjes en een rechthoekige vensteropening.

Waardering

PAARDENSTAL uit de eerste decennia van de twintigste eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde paardenstal uit de eerste decennia van de twintigste eeuw bij een boerderij.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een paardenstal die een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523756. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1940
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver