Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523785
Complexnummer: 
523783 - -
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
8 februari 2002
Kadaster deel/nr: 
82900/143
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maasdriel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heerewaarden
X-Y coördinaat: 
156389 - 426266

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

De in kruisverband gemetselde bakstenen PERSONEELSWONING met STAL is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. De nokas staat haaks op die van het voorhuis van de boerderij. De woning telt anderhalve bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak, de stal telt één bouwlaag onder een met gesmoorde kruis- of Bouletpannen en rode tuiles du Nord gedekt lessenaarsdak.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en bevat op maaiveldniveau een gevelopening die toegang geeft tot de kelder. Op de begane grond bevindt zich een 6-ruits schuifvenster met luiken en op de verdieping een 4-ruits schuifraam, waarvan het kozijn voorzien is van een duivejager. Beide vensters worden ontlast door een strek. De tuitgevel is afgezet met een overkragende halfsteens rollaag en enigszins uitkragende schouders. De LINKER ZIJGEVEL bevat links een 20-ruits schuifvenster met luiken en rechts daarvan de entree, voorzien van een niet oorspronkelijke deur en een 5-ruits bovenlicht, bestaande uit een middenruit omgeven door vier kwartcirkels. De gevelopeningen worden afgesloten met een strek. De ACHTERGEVEL bevat op de begane grond een deur en twee vensters, die in het metselwerk zijn ingehakt. Onder het rechter venster zijn de sporen waarneembaar van een dichtgemetselde opening. Op de verdieping bevindt zich een 4-ruits schuifvenster, waarvan de strek aan het zicht onttrokken wordt door een tweetal planken. De tuitgevel is afgezet met een overkragende halfsteens rollaag en enigszins uitkragende schouders.

De achtergevel van de stal bevat een opgeklampte deur met links daarvan een getoogd 9-ruits gietijzeren venster. De RECHTER ZIJGEVEL van de woning wordt aan het zicht onttrokken door de stal. Het dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel met twee enkelruits draairamen en een daklicht. De rechter zijgevel van de stal bevat drie getoogde opgeklampte mestdeurtjes. Het INTERIEUR van de woning bevat geen oorspronkelijke onderdelen meer. Onder de woning bevindt zich een KELDER overspannen door een tweetal gepleisterde kruisgewelven. Het middenveld is voorzien van een versiering in de vorm van een opliggende ruit, ter plaatse van de punten verlevendigd met een half bolletje. Het midden van de ruit bevat een verdiept cirkelvormig veld, waar zich, gezien het restant ijzer, een haak heeft bevonden om verlichting aan te bevestigen.

Op de kruising van de graten bevindt zich een verdiept cirkelvormig veld, omgeven door vier halve bolletjes. Ook hier bevond zich een ophangpunt.

Waardering

PERSONEELSWONING met STAL (complexonderdeel B) uit de tweede helft van de negentiende eeuw, met een oudere kern

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, namelijk een personeelswoning met aangebouwde stal. Het gebouw is goed bewaard gebleven en heeft in samenhang met de andere complexonderdelen hoge ensemblewaarden.

-Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex, dat een fraai onderdeel vormt in het buitengebied van Heerewaarden.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat verbonden is met een agrarische en maatschappelijke ontwikkeling en met de geschiedenis van het fort Nassau-de Voorn. De kelder van de personeelswoning gaat vermoedelijk terug op dit fort.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVoorne136624 KLHeerewaarden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HeerewaardenE139

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18511900globaalvervaardiging

Oudere kern