Maasdriel B 391
Bij Sint Odradastraat 61, 5335 LW te Alem

Inleiding

Het POMPHUISJE is gelegen aan de oostzijde van de Veerdam, op de dijk en is gebouwd tegelijk met het er tegenover, onder aan de dijk gelegen gemaal, aan de westzijde van de Veerdam. De beide gebouwen zijn rond 1930 gebouwd en vertonen de karakteristieken van de interbellumarchitectuur, met een grote invloed van de Delftse school.

Het gebouwtje is, gelet op het afwijkende metselverband ten opzichte van het gemaal, mogelijk geheel nieuw opgemetseld.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde bakstenen gebouw is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt, op dijkniveau, één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt, ver overstekend zadeldak. De gevels zijn blind, op een deur in de linker zijgevel na.

Pomphuisje uit ca 1930.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een pomphuisje, gebouwd in een interbellumstijl met invloeden van de Delftse school. Het gebouw heeft ensemblewaarde met het er tegenover onder aan de dijk gelegen gemaal.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke zijn verbonden met een historische ontwikkeling van dit gebied, in dit geval de waterhuishouding.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Functionalisme