Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523793
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82904/193
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maasdriel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heerewaarden
X-Y coördinaat: 
155516 - 425432

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE van het type B3R gebouwd in 1921, gelegen aan de noordzijde van de Hogestraat, binnen het beschermd gezicht van Heerewaarden. De trafo ligt ten opzichte van de rooilijn een eind terug, op een smal perceel tussen de kerk en het gemeentehuis. Het trafohuisje is gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse school. Het ontwerp dateert van omstreeks 1920 en is vermoedelijk van de hand van de architect G. VERSTEEG (1872-1938), die tot 1914 adjunct-directeur was van de Dienst Gemeentewerken van de gemeente Arnhem en daarna, van 1914 tot 1921 geassocieerd met de architect Jan Gratama. Het ontwerp is meermalen in de provincie toegepast, zowel in deze vorm als in varianten daarop.

Omschrijving

Het rechthoekig TRANSFORMATORHUISJE is opgetrokken uit bruinrode baksteen gemetseld in kruisverband met details in gele verblendsteen en zwart geteerde baksteen. Het gebouw rust op een terugwijkende zwarte plint en is gedekt met een sterk overstekend tentdak met houten daklijst, op een terugliggende laag gele verblendsteen. De schilden van het dak zijn bedekt met bitumen. Zowel links als rechts is een gedeelte van de gevel zowel naar voren als opzij uitgemetseld en omlijst door zwartgeteerde baksteen en aan de bovenzijde voorzien van een terugspringende gele sierband.

De VOORGEVEL bevat in het midden een toegang, gevormd door een stalen deur en voorzien van een zwarte omlijsting. Daarboven bevinden zich als bovenlicht een zestal glazen bouwstenen. De toegang bezit een optrede van gele verblendsteen. Het stalen luikje naast de deur geeft toegang tot een olieschakelaar.

De LINKER ZIJGEVEL is blind. De ACHTERGEVEL is op dezelfde plaats als de voorgevel voorzien van een rij glazen bouwstenen. De toegang met een houten deur in de RECHTER ZIJGEVEL is zonder omlijsting. Ook deze toegang heeft een optrede van gele verblendsteen.

Waardering

TRANSFORMATORHUISJE uit 1921 in de stijl van de Nieuwe Haagse School van architect G. VERSTEEG.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een trafohuisje in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het object valt op door esthetische kwaliteiten, zoals de uitgemetselde geveldelen en het meerkleurige materiaalgebruik. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Hogestraat, waar het object ligt ingeklemd tussen kerk en gemeentehuis.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het huisje en de verschijningsvorm ervan, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling en herinneren aan de elektrificatie van Nederland.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHogestraat226624 BBHeerewaarden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HeerewaardenC1473

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeNieuwe Haagse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211921exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Versteeg, G. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur