523794 - De Drie Waaijen
Druten E 42
Bij Waalbandijk 66, 6654 KC te Afferden

Omschrijving

SCHUUR, thans in gebruik als schuur, op langgerekte rechthoekig grondplan, gebouwd in het tweede kwart van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse School.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld, zijn voorzien van een iets donker-der trasraam, smeedijzeren muurankers en worden afgesloten door een eenvoudige bak-stenen lijst. Het merendeel van de uitgespaarde vensteropeningen wordt rechthoekig afge-sloten maar is wel voorzien van een segmentboogvormige ontlastingsboog. Deze venster-openingen zijn voorzien van drieruits betonnen stalramen met langgerekt, smal onderlicht dat ook dienst doet als lekdorpel. Enkele vensteropeningen in de kopgevels ter plaatse van de eerste verdieping worden segmentboogvormig afgesloten en zijn voorzien van bakstenen lekdorpels. De uitgespaarde deuropeningen worden rechthoekig afgesloten en zijn voorzien van een segmentboogvormige strek. De twee grote uitgespaarde deuropeningen worden rondboogvormig afgesloten.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (noordwestgevel) is voorzien van twee Vlaamse gevels onder zadeldak met houten betimmerde geveltoppen. De Vlaamse gevels zijn voor-zien van dubbele, opgeklampte hooiluiken. In het verlengde van de Vlaamse gevel bevinden zich op de begane grond twee grote deeldeuropeningen. Deze uitgespaarde muuropeningen zijn voorzien van dubbele rondboogvormige opgeklampte deeldeuren. De gevel is voorzien van van zes drieruits betonnen stalramen met langgerekt, smal onderlicht.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is op de begane grond aan de buitenste zijden van de gevel voorzien van twee staldeuropeningen voorzien van een opgeklampte staldeur. Tussen de twee staldeuren bevinden zich twee drieruits betonnen stal-ramen met langgerekt, smal onderlicht. Op de overgang van de begane grond met de eerste verdieping bevindt zich een vensteropening die voorzien is van een opgeklampt hooiluik. In de gevel op de eerste verdieping bevinden zich twee vensteropeningen voorzien van zesruits betonnen stalramen.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL (zuidoostgevel) is voorzien van twee stal-deuropeningen voorzien van een opgeklampte staldeur en tien vensteropeningen voorzien van drieruits betonnen stalramen met langgerekt, smal onderlicht.

De symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) is identiek aan de linker zijgevel.

Het WOLFDAK is gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen en watert af via zinken mastgoten met dito hemelwaterafvoeren. De nokrichting staat loodrecht op die van het bedrijfsgedeelte van het hoofdgebouw waar de schuur een tiental meters van verwijderd ligt. De schuur ligt op het achtererf van de boerderij. De inwendige constructie bestaat op de begane grond uit een centraal geplaatste dragende bak-stenen muur en op de buitenmuren opgelegde stalen balken voorzien van een bakstenen plafond. Op de zolderverdieping rusten de samengestelde houten schaarspanten op de beide (lange) buitenmuren.

SCHUUR uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse School.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een sober vormgegeven schuur in de stijl van de Delftse School uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. De inwendige constructie (staal- en houtconstructie) is bewaard gebleven.

-\tVan stedenbouwkundige / landschappelijke waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat als ensemble van belang is vanwege de architectonische kwaliteit en de situering van de samenstellende onderdelen en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, waterpartijen (rivier de Waal en de diverse waaien) en bodemgesteldheid.

-\tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling in het Land van Maas en Waal inzake de vroeger belangrijke tabaksteelt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)