Hooistraat 42, 6651 AD te Druten

Inleiding

Voormalig TABAKSMAGAZIJN uit 1874, thans voor een deel in gebruik als tijdelijke opslagruimte. Het pand is gesitueerd aan de noordzijde van het dorp Druten en wel op een perceel gelegen tussen Hooistraat en Waalbandijk en is opgenomen in de nagenoeg geheel gesloten noordelijke straatwand van de Hooistraat. In het gebied dat wordt afgebakend door de Hooistraat en de Waalbandijk zijn diverse bedrijven gevestigd. Het tabaksmagazijn is enigszins teruggelegen ten opzichte van de straat. Deze ruimte was nodig voor het magazijn van goederen te voorzien zonder het verkeer te hinderen.

Omschrijving

Blokvormig, voormalig TABAKSMAGAZIJN van drie bouwlagen met zolder op recht-hoekig grondplan. Het flauwhellende, zadeldak met overstek is gedekt met golfplaten (?) en watert af via zinken mastgoten. Het pand staat met de nok loodrecht op de Hooistraat. Tegen de achtergevel (noordgevel) bevindt zich een niet oorspronkelijke éénlaagse aanbouw die niet onder de bescherming valt.

In de in kruisverband gemetselde bakstenen GEVELS worden de overgangen van de verdiepingen gemarkeerd door smeedijzeren muurankers. De gevels van het drie vensterasssen brede en vier vensterassen diepe pand zijn nagenoeg symmetrisch ingedeeld. De gevel-openingen zijn nagenoeg allemaal voorzien van een segmentboog en hardstenen lekdorpel. De meeste vensteropeningen zijn voorzien van drieruits uitzetramen met vast drieruits onderlicht. In nagenoeg alle gevels zijn in de loop der tijd gevelopeningen geheel of gedeeltelijk dichtgezet.

De nagenoeg symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidgevel) is voorzien van een gecementeerde plint. De voorgevel heeft een breedte van drie vensterassen. In de niet-oorspronkelijke middenas bevonden zich op elke verdieping anderhalfsteens segmentboog-vormige gevelopeningen die toegang gaven tot de diverse opslagruimten. De segmentbogen zijn allemaal voorzien van een hardstenen sluitsteen. De sluitsteen in de segmentboog op de begane grond heeft de opschrift : F.A.S. / MAnB / 1874. Vanaf de eerste verdieping zijn de (drie) gevelopeningen gedeeltelijk dichtgemetseld en voorzien van zesruits betonramen waar zich oorspronkelijk dubbele laaddeuren bevonden. Op de begane grond is de segmentboogvormige gevelopening voorzien van een dubbele, opgeklampte, naar buiten draaiende deur. In elke deel van de deur zijn niet originele zesruits ramen aangebracht.

In de topgevel dichtgemetselde opening met hijsbalk. De gevels rondom per verdieping met uitzondering van de zolderverdieping, voorzien van muuropeningen, afgesloten door segmentbogen, oorspronkelijk voorzien van luiken, later voorzien van ramen.

De LINKER ZIJGEVEL (westgevel) heeft een breedte van vier vensterassen en de gevel-openingen zijn veelal identiek aan de gevelopeningen zoals aanwezig in de voorgevel. Tegen de gevel zijn twee kunststof (gedeeltelijk zinken) hemelwaterafvoeren aangebracht.

Tegen de ACHTERGEVEL (noordgevel) is later een (niet-oorspronkelijke) aanbouw gerealiseerd. Tevens is tegen deze gevel een schoorsteenachtige uitbouw geplaatst. Ter plaatse van de derde verdieping is een gevelopening dichtgemetseld en de ter plaatse van de zolder-verdieping aanwezige gevelopeningen worden horizontaal afgesloten. Oorspronkelijke werden deze openingen segmentboogvormig afgesloten.

In de RECHTER ZIJGEVEL (oostgevel) bevinden zich gevelopeningen gelijk in de andere gevels. In de tweede vensteras bevindt zich een gevelopening die later is voorzien van een (niet-oorspronkelijke) deur. Tegen de gevel zijn twee kunststof (gedeeltelijk zinken) hemelwaterafvoeren aangebracht.

De RUIMTELIJKE INDELING is nagenoeg ongewijzigd en bestaat per verdieping uit één grote ruimte welke in het midden in de lengterichting van het gebouw wordt ondersteund door houten ballen en eenvoudige gietijzeren kolommen. aanwezig die dienst deed als magazijn. Op bepaalde plaatsen zijn de vloeren voorzien van hijsluiken om zo de (grotere) goederen van verdieping naar verdieping te verplaatsen.

Het sobere INTERIEUR is inherent aan de functie van het gebouw. De enige INTERIEUR-ELEMENTEN die nog aanwezig zijn de gietijzeren kolommen en de houten steektrappen die de verdiepingen met elkaar verbinden.

Voormalig TABAKSMAGAZIJN uit 1874.

-\tVan architectuurhistorische waarde als typologisch goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een tabaksmagazijn.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging nabij de Waalbandijk die in het verleden veel meer deel uitmaakte van de kern van het dorp Druten.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de betekenis van het gebouw voor de geschiedenis van de tabaksnijverheid en de tabakshandel als een van de laatst overgebleven tabaksmagazijnen in het land van Maas en Waal. Het gebouw is daardoor van groot belang voor de geschiedenis van de voor de streek belangrijke tabaksteelt, -verwerking en handel.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Tabaksschuur