Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523821
Complexnummer
523817 - Kasteel Staverden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82908/151
Kadastrale aanduiding
Ermelo B 415
Bij Staverdenseweg 283, 3852 NV te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4

De voormalige TUINMANSWONING ligt ten zuidoosten buiten de omgrachting van kasteel en koetshuis. Het pand ligt vrij in de tuinaanleg rond het kasteel. Het heeft één bouwlaag en een zolder en heeft gepleisterde gevels. Het schilddak is belegd met gesmoorde, verbeterde Hollandse pannen. Op de beide zijschilden bevinden zich kleine dakkapellen. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een ondiepe aanbouw . Het omlopende hoofdgestel, bestaande uit architraaflijst, fries en geprofileerde gootlijst, zet zich in deze achterbouw voort. Op het platte dak van de aanbouw bevindt zich een grote schoorsteen. De voorgevel is symmetrisch en heeft een middenrisaliet dat het dakschild doorsnijdt en eindigt in een dakhuis met spits zadeldak en zwaar geprofileerde kroonlijsten aan de zijkanten. Het risaliet heeft op de begane grond een halfcirkelvormige nis met een profielomlijsting. Daarboven bevindt zich ter plaatse van de zolder een rondboogvormig afgesloten zesruits stolpraam. Aan weerszijden van het risaliet bevindt zich een zestienruits stolpraam (2x8). De linker zijgevel is blind. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met vierruits raam en een kroonlijst. In het iets terugspringende gedeelte van de achterbouw bevindt zich de ingang in een kozijn met een geprofileerd kalf en een halfcirkelvormig bovenlicht met V-vormige roedenverdeling. De achtergevel heeft een gewijzigd raam. De rechterzijgevel heeft een zestienruits stolpraam als in de voorgevel en rechts in de achterbouw een vierruits raam. Het dakschild heeft een dakkapel met een vierruits raam en een gepleisterde schoorsteen.

Waardering TUINMANSWONING uit de periode rond 1910, behorend tot de historische buitenplaats Staverden.

- Van architectuurhistorische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven eenvoudige tuinmanswoning uit het begin van de twintigste eeuw. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwing op een kasteelterrein, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op het kasteelterrein van de buitenplaats Staverden.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523817. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1905
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Essen, L.A. van ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
betrokkenheid architect niet zeker
s Jacob, Frederik Berhard ; Gelderland
opdrachtgever
Zeggeren, J. van ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
betrokkenheid architect niet zeker
s Jacob, Herman Theodoor ; Gelderland
opdrachtgever