523817 - Kasteel Staverden
Ermelo B 417
Bij Staverdenseweg 283, 3852 NV te Ermelo

Omschrijving onderdeel 5

De ORANJERIE met TUINMUUR bevindt zich ten zuidwesten van de omgrachte kasteelplaats en is in het eerste kwart van de twintigste eeuw gebouwd, temidden van een ruime moestuin. Het gebouw is onderkelderd. Haaks ten opzichte van het gebouw bevindt zich een tuinmuur. De oranjerie heeft een rechthoekig grondvlak, hoge gepleisterde gevels en een schilddak met gesmoorde tuiles du Nord pannen. Op de nokeinden bevinden zich schoorstenen. De gecorniste gootlijst heeft houten klossen. De voorgevel is door vier pilasters over de gehele bouwhoogte ingedeeld in drie gevelvlakken. De twee buitenste vlakken hebben een verdeling die bestaat uit vier hoge achtruits deuren met vierruits bovenlichten. Het middelste gevelvlak heeft twee van deze deuren met elk ook een vierruits bovenlicht. De horizontale geleding wordt gevormd door de stenen basis en de in het pleisterwerk aangegeven dubbele architraaflijst. De linker zijgevel heeft een enkellaagse aanbouw met een plat dak en een raam in de zijgevel. Het overige deel van de gevel is blind. De achtergevel heeft een pilastergeleding, maar is verder blind uitgevoerd. In de middenas bevindt zich een dakkapel met een dubbel raam. In de plint zijn de kelderlichten zichtbaar. De TUINMUUR is gemetseld in kruisverband en heeft een eenvoudige afdekking aan de bovenzijde. Tegen de muur bevindt zich aan de zijde van de oranjerie nog een verdiept liggende onderbouw van een kas.

Waardering ORANJERIE met TUINMUUR uit de periode rond 1905.

- Van architectuurhistorische en typologische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven oranjerie uit het begin van de twintigste eeuw. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwing op een kasteelterrein, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op het kasteelterrein van de buitenplaats Staverden.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie