523817 - Kasteel Staverden
Ermelo B 292
Staverdenseweg 283, 3852 NV te Ermelo

Omschrijving onderdeel 6

Aan de Staverdenseweg bevindt zich een TOEGANGSBRUG met een groot HEK over de omringende gracht. Vermoedelijk zijn ze tijdens de verbouwingen rond 1905 ontstaan. Tussen twee, van opliggende horizontale banden voorziene, pijlers bevindt zich een dubbel en sierlijk bewerkt ijzeren spijlenhek. Boven dit hek bevindt zich een eveneens ijzeren overbrugging tussen de twee pijlers, die is voorzien van siersmeedwerk en het wapen van Staverden. De pijlers zijn aan de bovenzijde afgesloten met een geprofileerde dekplaat met een sierlijk bewerkte ijzeren lantaarn daarop. Aan de waterkant van de pijlers zijn gebogen ijzeren zijhekken aangebracht. De brug zelf heeft aan weerszijden stenen balustraden met een pijler bolvormige beëindiging aan de uiteinden. Onder de hekpijlers zijn aan twee zijden ijzeren waterspuwers in de vorm van een kop aangebracht. De zijkanten van de brug zijn gepleisterd en geschilderd.

Waardering TOEGANGSBRUG met HEKWERK.

- Van architectuurhistorische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven entree naar de buitenplaats Staverden. Het maakt deel uit van de bebouwing op een kasteelterrein, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op het kasteelterrein van de buitenplaats Staverden.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek