523838 - Frederik Bernard Hoeve
Allee 40, 3852 PM te Ermelo

Omschrijving

Het WOONHUIS is opgetrokken in baksteen op een nagenoeg vierkant grondvlak en is gedekt met een schilddak, waarvan het linkerschild doorloopt in een zadelkap boven een risalerend deel van de voorgevel. De korte nok van het schilddak heeft twee schoorstenen. De gevels met schuingeplaatste, gecementeerde plint zijn in kruisverband gemetseld. De luiken van de vensters zijn thans voorzien van de kleurstelling en beeldmerk van het Gelders Landschap, oorspronkelijk bezaten ze zandlopermotieven.

Het risalerende deel van de VOORGEVEL heeft een driedelig modern kozijn met smalle luiken op de begane grond. Boven dit kozijn bevindt zich een doorlopende rollaag, eronder een tegeldorpel. Oorspronkelijk (tot 1960) sprong de eerste bouwlaag van dit risaliet in tot de rooilijn van het rechter geveldeel, en werd de overstekende verdieping door zes markante stijlen ondersteund. Ter plaatse van de zolder bevindt zich een dubbel vierruits raam met onder de bakstenen lekdorpel de naam van de boerderij. In de gevel bevinden zich drie eenvoudige siermotieven in donkere baksteen. De zadelkap eindigt met eenvoudige windveren. Het terug liggende rechter geveldeel bevat van links de twaalfruits voordeur, onder vierruits bovenlicht en een geprofileerd deurkalf. Rechts ervan bevindt zich een twintigruits schuifraam (4x(2+3)) met luiken, een rollaag en een baksteendorpel. Het dakschild heeft een dakkapel met twee zesruits ramen. De RECHTER ZIJGEVEL heeft eenzelfde schuifraam met rechts daarvan een licht risalerend geveldeel met daarin twee gekoppelde negenruits ramen. De ACHTERGEVEL heeft rechts een aangebouwd houten tussenlid met links daarvan een schuifraam als genoemd, twee vierruits ramen, een achterdeur en een twee gekoppelde negenruits ramen als genoemd. Het dakschild heeft een brede dakkapel met twee negenruits ramen. De LINKER ZIJGEVEL heeft een bij de wijziging van de gevel aangebracht smal raam en twee oorspronkelijke tweeruits schuiframen met luiken. Ook aan deze zijde heeft het dakschild een dakkapel. Voorts is links een modern dakraam aangebracht. Het INTERIEUR bestond oorspronkelijk uit een middengang, met aan weerszijden twee voorkamers (links met verdwenen veranda), en erachter een woonkeuken (links) en kantoor (rechts). Deze indeling is min of meer gehandhaafd, en bevat een gang met vloertegels, een trap met trappaal en een kleine kelder.

WOONHUIS Frederik Bernard Hoeve (complexonderdeel A).

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een woonhuis op een boerenerf aan het begin van de twintigste eeuw. Het huis valt typologisch gezien op omdat het bijna volledig vrijstaat van de bedrijfsgedeelten van de boerderij. Het huis bezit een verzorgde, eenvoudige detaillering typerend voor de bouwtijd, en is ondanks de wijziging waarbij de fraaie veranda verloren ging, goed herkenbaar gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex aan de Allee, waar het vanwege de prominente ligging aan de voorzijde van het complex een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als modelboerderij. De cultuurhistorische waarde is tevens gelegen in de ligging van de boerderij op het landgoed Staverden en de verbondenheid van de boerderij met de historie van het kasteel, haar bewoners en met de overige bebouwing in dit gebied.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Modelboerderij Heidemaatschappij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Modelboerderij Modelboerderij Heidemaatschappij